Főoldal > Ácsán Mahá Bua

Ácsán Mahá Bua


Ácsán Mahá Bua Nyánaszampannó
Mahá Bua thaiföldi théraváda meditációs mester a thai erdei hagyomány egyik legnagyobb hatású alakja. Hívei szentként, arhatként tekintenek rá.
1913-ban született Észak-kelet Thaiföldön. A szokásoknak megfelelően ifjúkorában állt szerzetesnek, páli nyelvtanulmányokat kezdett. A meditáció is érdekelte, de kezdetben nem talált kellően képzett mestert. Később Ácsán Munban találta meg azt az oktatót, aki elég avatottnak bizonyult a meditációs gyakorlásban is.
Páli tanulmányainak végeztével az oktatókolostrát elhagyta, hogy Ácsán Munt kövesse az erdei remeteségbe. Mestere tanácsára ezután az akadémiai tudás megszerzése helyett a meditációs elmélyedések kifejlesztésére törekedett. Hét évig, Ácsán Mun távozásáig maradt mestere mellett, több hosszabb magányos elvonulást is végezve a hegyekben és a dzsungelben.
A meditációs gyakorlatokhoz ezután is hű maradt, egyre nagyobb ismertségre tett szert a gyakorlás iránti elkötelezettsége és jártassága miatt. Sok követő csatlakozott hozzá, mint ahogy annak idején ő is a mesteréhez. Ez vezetett oda, hogy szülőhelye közelében megalapítsa kolostorát a Wat Pa Bahn Tahd-ot. Kolostorában telepedett le édesanyja is szerzetesnőként, akihez egész életében rendkívüli érzelmi kötelék fűzte, akinek türelmét példaadónak tartotta.
Ácsán Mahá Bua híres volt beszédeiről, amelyek dinamikusak, közérthetőek és rendkívül inspirálóak voltak .
Társadalmi érzékenysége és a szegények megsegítése iránti elkötelezettsége is köztudott volt. Találkozott a thaiföldi királyi párral is, akik támogatásukról biztosították szocális gazdasági jóléti erőfeszítéseiben.
Mindezek mellett elsősorban dhammatanító volt, aki keleten és nyugaton egyaránt terjesztette a tanítást. Londonban is járt előadásokat tartani. Tanításait számos könyvben jegyezték le, többet írt maga is. Sok hangfelvétel is őrzi beszédeit.
2011-es távozásáig volt a  Wat Pa Bahn Tahd kolostor apátja és a thai théraváda erdei meditációs hagyomány vezetője.

Kapcsolódó