Főoldal > Bhikkhu Bodhi

Bhikkhu Bodhi

Bhikkhu Bódhi (Jeffrey Block)
Amerikai théravéda szerzetes, író, fordító, dhammatanító.
1944-ben született Brooklynban. 1972-ben szerzi meg a filozófia doktora címet, a Claremont Graduate University-n. Először egy vietnámi mahájána rend próbaidős szerzetese lett 1967-ben. Ezt követően, 1972-ben Sri Lankára utazott, ahol Balangóda Ánanda Maitréja Théró avatta szamanérává, a théraváda iskola növendékévé. 1973-ban kapta meg az upaszampadát, így teljes felavatású théraváda szerzetes, bhikkhu lett.
1984-ben kérték fel Nyánapónika Théra utódjának a Buddhist Publication Society (PTS) kiadó angol nyelvi szerkesztőjének. 1988-től a társaság elnöke, a szerkesztői munkától azonban 2002-ben visszavonult. Ezutánt tért vissza hazájába az Egyesült Államokba Sri Lankáról, ahol azóta is tanít. Először a Bódhi kolostorban (New Jersey), majd mind a mai napig a Csuang Jen kolostorban (New York) él. Az Egyesült Államok Buddhista Szövetségének elnöke. Alapítója egy segélyszervezetnek, a Buddhist Global Relief-nek is, ami a világban meglévő éhezés és alultápláltság visszaszorítását tűzte ki célul.
Legismertebb azonban írói munkássága, számos buddhista alapművet írt, amelyek máig forrásmunkái a nyugati buddhistáknak. Leghíresebb a Nemes Nyolcrétű Ösvény, ami magyarul is olvasható.

Kapcsolódó