Főoldal > Dzongszár Dzsamjang Khjence Norbu Rinpocse

Dzongszár Dzsamjang Khjence Norbu Rinpocse

Bhutáni származású vadzsrajána mester, tulku, vándortanító, író, fotográfus, és filmkészítő. 1961-ben született Kelet-Bhutánban egy mélyen vallásos buddhista családba.

A kezdeményező Dzongszár Khjence rinpocse – tricycle

Hét éves korában ismerte fel Őszentsége Szakja Trizin mint tulku, Dzongszár Dzsamjang Khjence Csökji Lodrö újraszületéseként. A 19. század óta tartó újraszületési láncolat Mandzsúsrí, a bölcsesség bódhiszattvájának a megtestesülése.

A szakja vonal vezetőjén kívül még más iskolák mestereitől is kapott beavatásokat és meghatalmazásokat, így többek között Őszentségétől a 16. Karmapától, Őszerntségétől Dudjom Rinpocsétől, Nyosul Khen Rinpocsétől és Csatral Rinpocsétől  is.

Gyökérguruja, akit meditációs látomásában “miondig a feje felett látott” a nagyhatású Dilgó Khjence Rinpocse, akinél hét éves kora óta tanult.

Már tinédzserkorában épít egy kis elvonulóközpontot a szikkimi Ghezingben, majd utazni és tanítani kezd. A ‘80-as években kezdi meg a dergei Dzongszár kolostor helyreállítását, ami előző inkarnációjától, Csökji Londrötől örökölt kötelessége volt.

Több intézetet is alapított. Elsőként a Dzongszár Intézetet (Dzongsar Institute) Indiában, ami ma már elődje nevét viseli (Chökyi Lodrö Institute of Dialectics) és a buddhista filozófiával foglalkozik.

Noha minden tibeti hagyományvonalból kapott átadást és meghatalmazást, ő maga a hagyományvonalakon feletti, rimé szemléletet követi. Ez azonban nem szinkretista hozzáállást jelent, a nagy iskolák tanításait teljes mértékben tiszteletben tartja, nem higítja és nem keveri őket, belőlük el nem vesz és hozzájuk nem ad.

A skolasztikus tanulmányok mellett rendkívüli fontosságot tulajdonít a gyakorlásnak is, amiben viszont a már-már feledésbe merülő hagyományos formákat részesíti előnyben.

Rendkívüli munkabírásának és elszántságának a további bizonyítékai az általa alapított Siddharta’s Intent szervezet ami a rinpocse tanításait, elvonulásait szervezi, fogja össze, a Khyentse Foundation ami a nagyratörő terveinek anyagi hátterét biztosító alapítvány. Nagyszabású vállalkozása még a 84.000  projekt, ami egy nemzetközi erőfeszítés arra, hogy a tibeti kánont lefordítsák és elérhetővé tegyék a világ lehető legtöbb nyelvén.

A mester számos nagy sikerű könyv szerzője is amelyeknek közös jellemzője, hogy a buddhista alaptanításokat hitelesen és közérthetően közvetítse az olvasók felé. A “Mitől nem leszel buddhista” című magyarul is megjelent.

Mindamellett, hogy fő tevékenysége a buddhadharma tanítása világszerte, érzékeny a művészetek iránt is. Jó szemű fotográfus és filmrendező is. Nagy sikerű és díjnyertes filmjei közül Magyarországon “Az isteni játék” címmel vetítették 1999-es “The Cup” című első nagyjátékfilmjét.

Források: Siddhartha’s Intent

Khyentse Foundation 

Kapcsolódó