Főoldal > Hénépóla Gunaratana

Hénépóla Gunaratana

Hénépóla Gunaratana Srí lankai théraváda buddhista szerzetes, meditációs mester és író, a Bhavana Society társalapítója és apátja. 1927-ben született Sri Lanka egy Hénépóla nevű kis falujában. 12 éves korában avatták szamanérává azaz novíciussá, majd 20 évesen kapta meg az upaszampadát, a teljes szerzetesi avatást.

Felsőfokú buddhista tanulmányai végeztével Indiába ment missziós munkát végezni a Maha Bodhi Society képviseletében. Érinthetetlenekkel foglalkozott Szánycsíben, Bombayben (ma Mumbai) és Delhiben. Malajziában több szervezet vallási tanácsadója volt tíz éven keresztül, a kuala lumpuri Buddhist Institute Of Kuala Lumpurnak igazgatója is volt.

1968-ban költözött az Egyesült Államokba a Sasana Sevaka Society meghívására. A washingtoni Buddhist Vihara Society főtitkárának kérték fel, ezt a posztot 12 évig töltötte be.
Mindeközben “Bhanté G.”, ahogy a tanítványai nevezik, rendszeres vipasszaná, mettá, szamatha és szatipatthána meditációs elvonulásokat is tartott.

1985-ben alapítja meg többekkel a Bhavana Society-t [ https://bhavanasociety.org/ ], ami kolostorként és meditációs központként működik. Ő látja el az apáti teendőket.
Egyszerre rendkívül képzett tudós és a gyakorlati módszerekben is mesteri szintet képviselő meditációs tanító. Bár mindegyik théraváda hagyományhoz köthető meditációs módszer mestere, fő gyakorlási területének a mettá bhávanát, a szerető kedvességet fejlesztő gyakorlatot tartja, amita szammá-szamádhinak, a helyes elmélyedés alapjának tekint.

1996-ban adományozták neki a Chief Sangha Nayaka Thera for North America megtisztelő címet, amivel az észak-amerikai térség vezető thérájának ismerik el.

2005-ben védnökségével  alapították meg a nevével fémjelzett Sri Henepola Gunaratana Scholarship Trust-öt, a sri lankai vidéki szegénységben élő gyermekek képzésének szentelt oktatási szervezetet.

Több könyv szerzője, köztük talán a leghíresebb és a meditációt gyakorlók egyik alapművének tekintett “Az éber tudatosságról közérthetően” magyar nyelven is olvasható [https://www.dakinikonyvek.hu/konyv/buddhizmus/altalanos/az-eber-tudatossagrol-kozerthetoen].

 

Kapcsolódó