Főoldal > Jonge Mingyur Rinpocse

Jonge Mingyur Rinpocse

Jonge Mingyur Rinpocse

Vadzsrajána buddhista tanító, elismert és közkedvelt meditációs mester, író. 

Mingyur Rinpocse 1975-ben született a Tibet és Nepál közötti himalájai határvidéken. Apja, Tulku Urgyen Rinpocse hatására már gyermekkora óta vonzódott a szemlélődő élethez, már ekkor éveket töltött szigorú elvonulásban. Már tizenhét évesen tanítani hívják a kolostorába az egyik három éves elvonulás alkalmával, ami igen ritka lehetőség egy ilyen fiatal láma számára. Ezzel párhuzamosan elvégezte a hagyományos buddhista filozófiai és pszichológiai képzését, majd szerzetesi kollégiumot alapított észak-indiai kolostorában.

tergar.org

A tibeti buddhizmus meditatív gyakorlatainak és filozófiájának beható ismerete mellett Mingyur Rinpocse kifejezetten komoly érdeklődést mutat a nyugati tudomány és pszichológia iránt. Már viszonylag fiatalon párbeszédet kezdeményezett a híres agykutatóval, Francisco Varela-val, aki azért érkezett Nepálba, hogy apjától meditációt tanuljon. Ennek a kapcsolatnak az eredménye, hogy évekkel később, 2002-ben több más aktív meditátor mellett felkérést kapott egy neurológiai kísérletben való közreműködésre. A Wisconsin-Madison Egyetem Waisman Laboratóriuma a meditáció agyra gyakorolt hatását vizsgálták hosszú időn át meditációt gyakorlók esetében. Az eredményekről számos publikáció született. 

tergar.org

Mingyur Rinpocse a világ öt kontinensén számos elvonuló központban oktat. A saját meditációs nehézségeiről is sok humorral valló tanítót tanítványok ezrei kedvelték meg világszerte. 

  1. nyarán elhagyta bódhgájai kolostorát és magányos “vándorló elvonulásba” kezdett. A Himalája és India vidékeit bejáró kalandos zarándoklata négy és fél évig tartott. Indiai és nepáli kolostorainak felügyelete mellett minden évben szakít időt arra, hogy utazzon és tanításokat adjon világszerte.                             

Több könyv szerzője is, magyarul a Szerelemben a világgal című művét olvashatjuk. 

A Rinpocse kifejezetten aktív a szociális médiában, Facebook oldala mellett a Youtube-on is megtalálhatjuk. Ez utóbbi platformon sok videóban láthatjuk és kaphatunk tőle tanításokat, segítséget a meditációs gyakorlatokhoz. 

Részletes életrajz PDF

Forrás – Tergar

 

Kapcsolódó

Hírek

Megérkeztek a dél-koreai zarándokok Srávasztíba

A tervezett időben, március 20-án megérkezett 1200 km-es zarándokútja végére, Srávasztíba, a 108 dél-koreai szerzetesből álló csapat. A február 9-én megkezdett gyalogos zarándoklat célja a

Hírek

Tajvani szerzetesek küldöttsége a Vatikánban

Március 16-án Ferenc pápa egy több mint 100 buddhista szerzetesből álló, Tajvanból érkezett delegációt fogadott. A küldöttség a Tajvani Humanista Buddhizmus Egyesült Szövetségének (Taiwan’s United

Hírek

Belgiumban is hivatalos a buddhizmus

Március 17-én Vincent Van Quickenborne, belga szövetségi igazságügyminiszter bejelentette, hogy Belgium hivatalosan is “életfilozófiaként” ismeri el a buddhizmust. A hivatalos elismerést, és ezzel a másik