Főoldal > Sayadaw U Pandita

Sayadaw U Pandita

Sayadaw U Pandita burmai szerzetes, aki kiemelkedő tanítója a théraváda vipasszana tradíciónak.

1990 óta a Panditarama Shwe Taung Gon Sasana Yeiktha meditációs központ vezetőjeként működött, a módszeralkotó Mahasi Sayadaw tanítványaként.

Mindketten elkötelezetten támogatták a vipasszana meditáció ázsiai és nyugati népszerűsítését és elterjesztését. A vipasszana, vagy belátás meditáció keretében a gyakorlók foglalkoznak a tudatos légzéssel, gondolkodással, érzésekkel. Megismerve a mulandóság természetét, belátást nyerhetünk a valóságunk igazi természetébe, ahogyan a Buddha tanításaiból ismerjük a létezés három jellemzőjét: múlandó, szenvedésteli, nem kielégítő, én-nélküli természetű.

1921. július 29-én született és 12 éves korában kezdte meg buddhista tanulmányait.

20 éves korában avatták szerzetessé, és tanulmányait Mahasi Sayadaw tanítványaként végezte.

1955 -1982 között Mahasi Sayadaw haláláig  a Mahasi Sasana Yeiktha központ tanáraként működött.

1990-ben alapította saját kolostorát Yangonban Panditarama néven, amelynek haláláig a vezető szerzetese volt.

Sayadaw U Pandita a buddhista páli kánon nagy tudósa és módszertani újítója is volt. Szigorúan és precízen tanította az önmegfigyelés módszerét, nagy hangsúlyt fektetve az erkölcsi alapok kidolgozásának.

Egész sor meditációs központot hozott létre Mianmarban, Nepálban, Ausztráliában, Szingapúrban, Dél-Koreában, Angliában és az USA-ban.

Rengeteg meditáció elvonuló helynek és buddhista szervezetnek vált a szellemi atyjává, többek között a magyarországi Buddhista Vipassana Alapítványnak is, amelynek meghívására hazánkban járt és elvonulásokat tartott 2000-ben és 2001-ben.

Előadásaiból több könyv is született, magyarul megjelent könyvea „Még ebben az életben” címet viseli.

Eltávozásával nagy veszteség érte a keleti és nyugati vipasszana gyakorlók dhamma családját! Tanításait és nyugodt, bölcs hangját tovább visszük magunkkal a gyakorlás során!

2015. októberében a magyarországi Buddhista Vipassana Alapítvány látogatást tett kolostorában.

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

Művészek és a buddhizmus – Beszélgetés Burns Katalinnal

Művészek és a buddhizmus sorozatunkban ezúttal Burns Katalin íróval, zenésszel beszélgettünk az indiai bhaul fakírok zenéjéről, alkotásról, szakrális zenéről. Burns Katalin magyar népzenei gyökereitől indult