Főoldal > Sunrjú Szuzuki rósi

Sunrjú Szuzuki rósi

Sunrjú Szuzuki rósi Japán zen szerzetes, a huszadik század egyik legkiválóbb szellemi vezetője, az amerikai szótó zen alapító atyja.
1904-ben született egy Tokióhoz közeli kis faluban. Apja a helyi zen templom papja volt. Zen képzésben 12 éves kora óta vett részt. Kezdetben apjának egyik tanítványának a kolostorában él, itt avatták novíciussá 13 évesen. Általános iskolai tanulmányait ezzel párhuzamosan végezte, de egy rinzai tanító szerzetes a koan technikába is bevezette. 15 évesen hazaköltözött a szüleihez. A kolostor mellett segédkezett és a középiskolában már angolul is tanult, ami igen jól ment neki.  Ezt követően további kolostorokban gyakorolt és a Konazava Zen Egyetemen is képezte magát.
Mesterétől az átadást 22 évesen kapta meg. 1929-ben, mestere visszavonulása után ő lett első képzőkolostora, a Zoun-in apátja. 1930-ban diplomázott az egyetemen ahol angol nyelvvizsgát is tett.
1959-ben, 55 évesen érkezett San Franciscoba. Közvetlen stílusa és gyakorlásának elszántsága hamar maga mellé vonzott számos érdeklődőt. Erre a közösségre támaszkodva alapította meg a rósi a San Francisco Zen Centert, aminek első apátja is lett, majd később a Tassajara Zen Mountain Centert.
Nevéhez köthető közismert tanítás az “örök kezdő szellemének fenntartása” a gyakorlásban, ezzel annak frissességének megőrzése. Több nagysikerű könyv szerzője is, amelyek közül magyarul is olvasható a talán leghíresebb “Zen szellem, a kezdő szellem” [ https://www.dakinikonyvek.hu/konyv/buddhizmus/zencsan/zen-szellem-kezdo-szellem ], a “Tisztán ragyogó forrás” [ https://www.dakinikonyvek.hu/konyv/buddhizmus/zencsan/tisztan-ragyogo-forras ] valamint a “Nincs mindig úgy” [ https://filosz.hu/konyvek/nincs-mindig-ugy/ ].
A nyugati zen eddig talán legnagyobb hatású mestere 1971-ben távozott.

Kapcsolódó