Főoldal > 94 éves Thich Nhat Hanh

94 éves Thich Nhat Hanh

Október 11-én töltötte be 94-ik évét Thich Nhat Hanh közismert vietnámi zen mester, író, békeaktivista, az „elkötelezett buddhizmus – engaged buddhism” legjelentősebb alakja. Még a vietnámi háború előtt Saigonban alapította meg a Tiep Hien rendet és egy fiatalokat aktivizáló segélyszervezetet a School of Youth Social Service-t tízezer önkéntes diákkal. A nem ártás szellemében működő szervezetnek köszönhetően egészségügyi és oktatási központok, mezőgazdasági szövetkezetek alakultak és a rászorulóknak lakások épültek.

    Az amerikai katonai beavatkozást követően 1966-ban az Egyesült Államokban és Európában tett békemissziós körutat, ahol magasrangú tisztségviselőkkel találkozva állt ki a béke mellett. Ekkor ismerkedett meg Martin Luther Kinggel, aki 1967-ben Nobel-békedíjra jelölte. Hazájába azonban ezután már nem térhetett vissza, emigrációba kényszerült.

    Franciaországban telepedett le. Itt alapítja meg a Plum Village buddhista közösséget 1982-ben, aminek keretei között a spirituális tevékenység mellett folytatta a rászorulók, menekültek segítését is. A francia központ mellett hamarosan az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Németországban is alakultak gyakorlóközpontok, Magyarországon a Szelíd Mosoly közösség képviseli Hahn tanításait.

    Vietnámba először 2005-ben térhetett vissza, de ekkor még csak látogatóba.

    2014-ben súlyos agyvérzést kapott. A gyógykezeléseknek, a rehabilitációs munkának és közössége szertető és gondoskodó támogatásának köszönhetően állapota azóta is stabil.

    2018-ban költözhetett haza Vietnámba immár végleg, ahol gyökérkolostorában, a Tu Hieu-ban telepedett le. Kívánsága szerint élete hátralévő részét itt szeretné leélni. Az elvonulásokat és a közösség vezetését rangidős szerzetesei vették át, akik rendszeresen meglátogatják Vietnámban.

Egészségi állapotáról a közösség rendszeresen közöl jelentéseket, a legutóbbit október 10-én tették közzé. Ebben mindenkit megnyugtattak, hogy dacára a szociális médiában terjedő pletykáknak a mester kielégítő egészségi állapotban van, aggodalomra jelenleg nincs ok. Étvágya ugyan jelentősen csökkent, de arról nincs szó, hogy ne enne.

Jó egészséget kívánunk mi is születésnapja, vagy ahogy Ő szokta hívni, folytatódás napja (continuation day) alkalmából!

 

 

 

Thicn Nhat Hahn 2018-ban tér vissza Vietnámba

 

Martin Luther Kinggel

 

Forrás 1

Forrás 2
Forrás 3
Forrás 4

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó