Főoldal > „A Buddha egyszer azt mondta…” Ácsán Dzsajaszáró gondolatai

„A Buddha egyszer azt mondta…” Ácsán Dzsajaszáró gondolatai

Ácsán Dzsajaszáró gondolatait hallhatják az interjúk, tanítóbeszédek és más műsorok között Jegyzetek címmel, Fenyvesi Róbert fordításában és Kövesdi László előadásában.
Köszönjük, hogy hallgatnak minket!
BuddhaFM

„A Buddha egyszer azt mondta…”

„ A Buddha egyszer azt mondta: ’Az ellenségeskedés nem szüntethető meg ellenségességgel. Az ellenségeskedés csak nem-ellenségességgel szüntethető meg. Ez örök igazság.’
 
2500 évvel e szavak elhangzása után hozzátehetjük azt, hogy ez tényleg időtlen igazság, de olyan, amit mindig elfelejtünk.
 
A nem-ellenségesség szó használata a versben magyarázatot igényel. A nem-ellenségesség itt nem puszta szinonimája a szerető kedvességnek. Sokkal átfogóbb jelentése van, beleértve számos olyan üdvös tudatállapotot, amelyek segítenek az ellenségességre adott bölcs válasz megtalálásában. Az ellenségesség felé mettával, szerető kedvességgel fordulni nagyszerű teljesítmény, de a legtöbb ember számára túl nagy lépés. Számukra az empátia, a türelem, a kedvesség és a nyugalom reálisabb célok.
 
A legfontosabb dolog annak észben tartása, hogy különleges erőfeszítést kell tennünk az éberségünk fenntartására konfliktusok idején. Ha ellenségességet figyelünk meg a szívünkben, meg kell állítanunk, fel kell ismernünk, hogy rossz irányt vettünk és a tudatunkat újra üdvös állapotba kell hoznunk. Azért, mert haraggal a szívünkben, függetlenül attól, hogy igazunk van-e vagy sem, képtelenek leszünk a konfliktus végső lezárására. Találhatunk rövidtávú megoldást, de hosszútávon a helyzetet még rosszabbá tehetjük. Ez örök igazság.”
 
Ácsán Dzsajaszáró
 
Forrás

 Dhammapada 5. Fórizs László fordításában: „A gyűlölet sohasem szünteti meg a gyűlöletet, csak a szeretet. – Ez az örökkévaló Törvény.”

 

Kapcsolódó