Főoldal > A buddhizmus szent szövegei – ANGULIMÁLA SZUTTA

A buddhizmus szent szövegei – ANGULIMÁLA SZUTTA

A Páli Kánon sok ezer szuttát, tanítóbeszédet tartalmaz. A szutták a théraváda buddhista tanítások elsődleges forrásai.

Szavai a Buddhától erednek. Tanításait számtalan követő gyakorolta (és gyakorolja) kétezer-hatszáz éve. Érdemes tanulmányozni és a gyakorlatba átültetni.

A szuttákban található tanítások összessége egy teljes térképet ad a követő kezébe. Mindig van valami a szuttákban, ami a segítségünkre lehet, hogy megtehessünk egy további lépést az ösvényen a cél felé.
Miért jó szuttákat olvasni és hallgatni?

Mert sok időszerű gyakorlati tanáccsal szolgálnak.

Mert képesek megalapozni a bizalmadat a Buddha tanításaiban.

Mert támogatja, energiával látja el a meditációs gyakorlásod.

Pusztán azért, mert jó neked.

Hasznos lehet úgy tekinteni a Dhammára, mint egy sokoldalú drágakőre, amiben minden egyes szutta, egy-két oldal felcsillanása. Minél szélesebb körben olvasol a szuttákból, annál teljesebbé válik a képed erről a drágakőről.

(Részlet John T. Bullit: Hogyan olvassam a szuttákat? c. írásából, mely teljességében itt olvasható.)
 

A fordításokat a-buddha-ujja.hu oldalról kapja a BuddhaFM rádió a magyar théraváda szerzetes, tiszteletre méltó Gambhíró Bhikkhu és a fordítók jóvoltából.

 

ANGULIMÁLA SZUTTA (MN. 86.)

„Így hallottam.

Egy alkalommal a Magasztos Szávatthi mellett, a Dzsétavana-ligetben, Anáthapindika kertjében tartózkodott. Ugyanebben az időben Paszénadi király birodalmában egy Angulimála nevű bandita időzött, aki egy véreskezű, kegyetlen, könyörtelen gyilkos volt, aki nem kegyelmezett semmilyen élőlénynek. Falvakat, városokat, vidékeket rombolt porig s tett lakatlanná. S a meggyilkolt emberek levágott ujjaiból készített füzért viselt a nyakában.

Egyik reggelen a Magasztos felöltözött, magára öltötte felső csuháját, fogta alamizsnás szilkéjét és elindult Szávatthiba alamizsnáért….”

Fordította Obsitos Ildikó, elmondja Kövesdi László.

Az adás időpontja: 2021 február 15. HÉTFŐ 07:00; kedd 10:00; szerda 13:00; csütörtök 16:00; péntek 20:00; szombat 07:00; vasárnap 20:00

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a