Főoldal > A Nagy Tizennegyedik (The Great 14th) – filmajánló

A Nagy Tizennegyedik (The Great 14th) – filmajánló

A Nagy Tizennegyedik – Tenzin Gyacó, a XIV. Dalai Láma élete saját szavaival címmel készített portréfilmet őszentségéről a Frame of Mind Films produkciós cég.

A film őszentsége életét gyerekkorától napjainkig követi. Archív felvételek, fényképek és napjainkban, a film számára készült interjúk segítségével mutatja be „az egyszerű szerzetes” életútját. Különleges alkotás abban a tekintetben is, hogy őszentsége saját hangján meséli el a történetét. Így egyszerre alanya a filmnek és narrátora is.

„Hogyan lehet megragadni a korunk egyik leglegendásabb életének lényegét? Egy határtalan és különleges életet tele hatalmas veszteséggel, erőfeszítéssel és teljesítménnyel, és egy embert, akinek a kedvességről vallott filozófiája máig inspirál milliókat világszerte, függetlenül vallástól vagy politikai meggyőződéstől? A XIV. Dalai Lámának ebben a mély és ihletett portréjában a válasz: a saját szavain keresztül. Meghitt beszélgetéseken és eddig még nyilvánosan sosem látott archív felvételeken és képeken keresztül a Dalai Láma maga tárja fel számunkra a történetét és tapasztalatait a személyes, politikai, spirituális és történelmi eseményekről, amelyek életét formálták. A Nagy Tizennegyedik különleges és eddig még előzmények nélküli bepillantást enged őszentsége sokrétű életébe az előző születéseitől fogva, mint V. és XIII. Dalai Láma a jelenlegi életéig, mint Tibet szellemi és volt politikai vezetője és mint fáradhatatlan Nobel Békedíjas. Ez egy történet és egy film korszakokról, bemutatva egy egyszerű szerzetes lelkét, aki nap mint nap arra törekszik, hogy a megvilágosodott bódhiszattva ösvényt járja” – írják a film alkotói.

Egyelőre csak a film előzetesébe tekinthetünk bele, de már ez a két perc is nagyon ígéretes. Reméljük, hogy a hazai forgalmazók számára is feltűnik és hamarosan a teljes mozit is láthatjuk.

Készült 2019-ben, a Mill Valley Film Festival közönségkedvence és a Sedona International Film Festival nyertese a legjobb humanitárius dokumentumfilm kategóriában.
Írta, rendezte és producer – Rosemary Rawcliffe
Fényképezte – Peter McCandless
Zene – Tom Disher
Forgalmazza – Frames of Mind Films

A fiilm oldala és az előzetes itt látható

 

 

Kapcsolódó

Hírek

Küldd el jókívánságaidat a Dalai Lámának!

Tegnap, július 6-án volt Őszentsége, a Dalai Láma 89. születésnapja. Ebből az alkalomból egy videóüzenetben üdvözölte a Tibetben, valamint a száműzetésben élő tibetieket éppúgy, mint