Főoldal > A Tan Kapuján túl – interjú Hegyi Csabával a Dukkha c. szakdolgozatáról

A Tan Kapuján túl – interjú Hegyi Csabával a Dukkha c. szakdolgozatáról

Hegyi Csaba 2018-ban írta Dukkha című szakdolgozatát a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán. Azóta is határozott következetességgel foglalkozik a Dharmával.

Magáról írja:

Foglalkoztam irodalommal, keresztény teológiát hallgattam. Hitet akartam. A megváltást és a megvilágosodást szerettem volna elérni, pedig csak néhány nyomorult, összetákolt nézetem volt, melyekbe görcsösen kapaszkodtam. Szellemi munkának láttam a kapkodásomat, kitartásnak az öntudatlan ragaszkodásaimat, és megszerzett tudásnak énem hiányos fellángolásait. Ez így is maradt volna örökre, de szerencsére találkoztam a buddhizmussal, amitől megkaptam a legnemesebbet, amit vallás, tudomány, bölcsesség csak adhat egy embernek: a Módszert.

Az ő útját, valamint a spirituális fejlődés mérföldköveit és részleteit követheti az érdeklődő a 2 éve aktívan vezetett blogján.

részlet a szakdolgozatból:

A tudás halmozása a minket körülvevő buborékot fújja fel. Ez a buborék nagyobb lehet bárkinél akkorára nőhet, mint a Föld, mind a naprendszer, mint az univerzum, de attól még buborék marad, ami magába zár. A bölcsesség a buborék kipukkasztása, annak belátása, hogy a buborék nem valódi, csak illúzió. A világban létezők miriádjai forognak az örök húskerékben, istent keresve, kapaszkodók és az önvaló látomása után kapkodva, és közben szenvednek. Tapasztalat, hogy ezek nem segítenek. Nem látszik ebből más kiút, csak a dukkha meghaladása. Az ellobbanás nem opció, hanem az egyetlen lehetőség.”

idézet a beszélgetésből:

…A Buddha mindenkivel úgy beszélt,…ahogy az neki megfelelő volt. …ha kérdeztek tőle, mindig rendelkezésre állt. …nem válaszolt azokra a kérdésekre, amiket nem tettek neki fel. Szigorúan arra válaszolt csak, amit feltettek neki, hiszen nyilvánvaló, hogy aki nem tud kérdezni, az a választ sem tudja befogadni. Ezért szerintem nagyszerűen alkalmazható ez mindkettőre: ez a szenvedés földi enyhítésére is tökéletesen alkalmas módszer. …ugyanakkor az ellobbanásra is egy tökéletesen alkalmas módszer.

Riporter: Bende Zsuzsanna (2021)

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

Kapcsolódó