Főoldal > A théraváda buddhizmus szent szövegei – Dutija védaná szutta – Három érzés

A théraváda buddhizmus szent szövegei – Dutija védaná szutta – Három érzés

A Páli Kánon sok ezer szuttát, tanítóbeszédet tartalmaz. A szutták a théraváda buddhista tanítások elsődleges forrásai. Szavai a Buddhától erednek. Tanításait számtalan követő gyakorolta (és gyakorolja) kétezer-hatszáz éve. Érdemes tanulmányozni és a gyakorlatba átültetni. A szuttákban található tanítások összessége egy teljes térképet ad a követő kezébe. Mindig van valami a szuttákban, ami a segítségünkre lehet, hogy megtehessünk egy további lépést az ösvényen a cél felé.
Miért jó szuttákat olvasni és hallgatni?

Mert sok időszerű gyakorlati tanáccsal szolgálnak.

Mert képesek megalapozni a bizalmadat a Buddha tanításaiban.

Mert támogatja, energiával látja el a meditációs gyakorlásod.

Pusztán azért, mert jó neked.

Hasznos lehet úgy tekinteni a Dhammára, mint egy sokoldalú drágakőre, amiben minden egyes szutta, egy-két oldal felcsillanása. Minél szélesebb körben olvasol a szuttákból, annál teljesebbé válik a képed erről a drágakőről.

(Részlet John T. Bullit: Hogyan olvassam a szuttákat? c. írásából, mely teljességében itt olvasható.)

A fordításokat a-buddha-ujja.hu oldalról kapja a BuddhaFM rádió a magyar théraváda szerzetes, tiszteletre méltó Gambhíró Bhikkhu és a fordítók jóvoltából.

 

Dutija védaná szutta – Három érzés Iti 3.4 / Iti 47

Így mondta a Beérkezett, az Arahat, tőle így hallottam:

„Ez a három érzés van. Melyik az a három? A kellemes érzés, a fájdalmas érzés és a semleges érzés. A kellemes érzésre úgy kell tekinteni, mint ami szenvedésteli. A fájdalmas érzésre úgy kell tekinteni, mint egy nyílra. A semleges érzésre úgy kell tekinteni, mint ami állandótlan.”

Fordította Técsi Judit, elmondja Kövesdi László

 

Az adás időpontja: 2021-03-10 szerda 07:54; csütörtök 10:54; péntek 13:54; szombat 15:54 további időpontok itt

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a