Főoldal > Ácsán Dzsajaszáró: Jegyzetek

Ácsán Dzsajaszáró: Jegyzetek

Gyakori hiba a Dhamma-gyakorlók körében az, hogy elfogadják bizonyos kötelékek változatlanul megmaradjanak az életükben, mivel azok elég jelentékteleneknek tűnnek azokhoz az alapvető kötődésekhez képest, amelyekről sikerült már lemondaniuk. “Már annyi mindenről lemondtam” – mondják maguknak, “ez az apróság biztos nem számít.” De az az apróság ami felett szemet hunynak olyan hatalomra tehet szert az ember szíve felett, ami messze meghaladja annak külső megjelenését. Ahogy egyszer a Buddha rámutatott: még egy gyenge, rothadó kötél is fogva tarthatja a fürjet addig, amíg a vadász megérkezik. A figyelmetlenség és a figyelmesség közötti különbség a gondolatokban van: “Bármikor könnyen elengedhetem amikor csak akarom, úgyhogy még nem fogom”, vagy “Bármikor könnyen elengedhetem amikor csak akarom, úgyhogy most azonnal meg is teszem.”

Ácsán Dzsajaszáró

2021. november 1.

Ácsán Cshá nem beszélt angolul, de nagyon ügyesen tanított olyan nyugati tanítványokat, akik alig tudtak thai-ul. Egy nap, néhány héttel Vatpápong-ba való megérkezésem után épp a leveleket söpörtem, amikor arra sétált szokásos ellenőrző körútján. Ahogy megláttam, szívem olyan hevesen kezdte ütni a bordáimat, mintha ki akarna ugrani az erdőbe. Leguggoltam az ösvény szélén, szemeimet lesütöttem és kezeimet összetettem andzsáliba, a tisztelet kéztartásába.

Azt mondta: – “Csaun! (ez ‘kanalat’ jelent, ezt a becenevet adta nekem mivel nem tudta kiejteni az angol nevemet, a Shaun-t) Jól vagy?

Igen Lunpó, jól vagyok!
Nagyon jól vagy?
Nagyon jól vagyok!
A nagyon jól az nem jó!

Majd szigorú pillantásokat vetve rám Ácsán Cshá elsétált. Teljesen ledöbbentem. Mit csináltam rosszul? Nemrég tanultam meg a kifejezést “Szabai dí” – és senki se mondta, hogy ez így nem jó. Hogy is lehetne rossz?

Nyilvánvalóan valamiféle tanítást adott nekem. Aznap órákat töltöttem azzal, hogy megpróbáltam feldolgozni amit Ácsán Cshá mondott.

Erre a következtetésre jutottam: “Jól lenni”, az rendben van. Ez azt jelenti hogy elégedett vagyok a döntésemmel, hogy részt veszek a képzésben és beilleszkednem is sikerült. De “nagyon jól lenni” nem jó, mert még csak a gyakorlás elején voltam és a szívem még tele volt szennyeződéssel. Nagyon jól érezni magam csak úgy volt lehetséges, ha figyelmen kívül hagytam az összes belső kihívást amivel szembe kellett volna néznem. Figyelmeztetést kaptam az önelégültségemre vonatkozólag. Arra a megértésre jutottam, hogy Ácsán Cshá látva mennyire szeretem a szerzetesi életet észrevette lazaságomat, és a lehető legjobb tanítást adta amit néhány szóban tudott.

Ácsán Dzsajaszáró

2021. december 4.

Forrás: Dhammawitz

Fordította: Fenyvesi Róbert, elmondja: Kövesdi László

Az adás és az ismétlések időpontja:
2022. február 15., kedd 09:48; 09:57
2022. február 16., szerda 12:48; 12:57
2022. február 17., csütörtök 15:48; 15:57
2022. február 18., péntek 18:48; 18:57
2022. február 19., szombat 13:48; 13:57
2022. február 21., hétfő 22:48; 22:57

BuddhaFM – Adásban a Tan!
A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó

Műsorajánló

Művészek és a buddhizmus – Beszélgetés Burns Katalinnal

Művészek és a buddhizmus sorozatunkban ezúttal Burns Katalin íróval, zenésszel beszélgettünk az indiai bhaul fakírok zenéjéről, alkotásról, szakrális zenéről. Burns Katalin magyar népzenei gyökereitől indult