Főoldal > ÁTJÁRÓ című műsorunkban Szilágyi Zsolt beszél a mongóliai buddhizmusról

ÁTJÁRÓ című műsorunkban Szilágyi Zsolt beszél a mongóliai buddhizmusról

1970-ben született Miskolcon. Egyetemi tanulmányait az ELTE Belső-ázsiai Tanszékének mongol szakán és a Miskolci Egyetem történelem szakán végezte. Mindkét intézményben 1999-ben diplomázott.

2005-ben summa cum laude minősítéssel védte meg a teokratikus mongol államról szóló mongolisztikai doktori értekezését. 2008-2010 között az ELTE BTK Történettudományi Doktori Iskolájába járt. Kutatási témájának része volt a buddhista egyház társadalmi- és politikai szerepének vizsgálata is. Történettudományi doktori disszertációját summa cum laude minősítéssel védte meg 2011-ben.

2002 óta az MTA kutatója. Munkáját az MTA-ELTE Altajisztikai Kutatócsoportjában előbb mint tudományos segédmunkatárs, majd mint munkatárs végezte. 2007 óta az MTA Néprajzi Kutatóintézet (2012-től MTA BTK Néprajztudományi Intézet) munkatársa, 2011-óta tudományos főmunkatárs.

Oktatói munkáját 1999-ben doktoranduszként kezdte az ELTE Belső-ázsiai Tanszékén. Tanított klasszikus és modern mongol nyelvet, belső-ázsiai és mongol történelmet, társadalom- ás vallástörténetet. 2004 óta az ELTE Mongol Nyelvészeti Doktori Program (2011 óta Mongolisztikai Doktori Program) alapító tanára.

1992-től tagja az MTA és a Mongol Akadémia közös expedíciójának. Rendszeresen végez kutatásokat és terepmunkát Mongóliában, Kínában, kutatott a burját területeken.

Kutatási témái: belső-ázsiai és mongol állam- és társadalomtörténet, az állam és a buddhista egyház kapcsolata, az egyház szerepe a poszt-szovjet korszakban, Kína mongol és török nyelvű kisebbségeinek vizsgálata, vallásetnológiai kutatások, forráskutatás.

 

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a