Főoldal > Ayya Khéma tanítóbeszéde az ügyes eszközökről

Ayya Khéma tanítóbeszéde az ügyes eszközökről

„A leggyakrabban ezek a kérdések merülnek fel: “Hogyan tudok megtanulni ülni?”, “Hogyan érjem el, hogy ne legyenek fájdalmaim?”. Ezt csak folyamatos gyakorlással érhetjük el, újra és újra ismételve. Kezdetben a testünk számára egyáltalán nem lesz kényelmes keresztbe tett lábakkal ülni a padlón.
Ezt a helyzetet viszont felhasználhatjuk ügyes eszközként. Amikor felkel a testben a fájdalom, megtanulunk a tudat reakciójára koncentrálni ahelyett, hogy automatikusan megmozdulnánk. Nincs olyan ember, aki ne próbálna meg ösztönösen, azonnal megszabadulni bármilyen kényelmetlen helyzetből. Nem arról van szó, hogy nem szüntetjük meg a kellemetlenséget, viszont ahhoz, hogy a meditációnk érjen valamit, meg kell tanulnunk megfékezni az ösztönös, azonnali reakcióinkat. Ezek ugyanis újra és újra dukkhához vezetnek.”

Ajja Khéma tanítóbeszédeinek sorában most az ügyes eszközökről hallhatunk, amik segítenek a meditációban. Most meghallgatható a BuddhaFM rádióban Rácz-Kiss Andrea fordításában.

Az adás időpontja: 2020-07-07 kedd, 07:00; szerda 10:00; csütörtök 13:00; péntek 16:00; szombat 11:00;  13-án, hétfőn pedig 20:00 óra

Ajja Khémáról a Mesterek címszó alatt olvashatnak

Kapcsolódó