Főoldal > Az éberségről Farkas Pállal (2. rész)

Az éberségről Farkas Pállal (2. rész)

Farkas Pál, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanítója, egykori rektora, professor emeritus buddhologiae honoris causa, az angliai Amaravati buddhista kolostorban két évet töltött novíciusként, A Tan Szigete Közösség alapító tagja és tanítója.

Ebben a sorozatban Bende Zsuzsanna kérdezi az éberségről.

„…azzal, hogy azt az etikai szétválasztást a Buddha behozta, hogy közönséges és emelkedett, lehetőséget adott például arra, hogy másképp viszonyuljon az örömhöz, mint az őt megelőző korszak aszkétái, akik hihetetlen módon tartottak az örömteli dolgoktól, mert úgy gondolták, hogy az élvezeteknek… nem lesz jó vége. A Buddha rájött arra, hogy ha ez pozitív dolgokra, vagy magasztos dolgokra irányul – például a tanítás elsajátítására és gyakorlására –, akkor nemhogy bajt nem okoz, hanem éppenhogy kifejezetten előrevivő, magasztos öröm, amiről szó van. Az már egy másik kérdés, hogy azért… diszkréten hozzátette, hogy ahhoz, hogy a végső megvalósítást elérd, még ezektől a kedvező benyomásoktól is meg kell szabadulnod.”

Az adás időpontja:  2021 FEBRUÁR 25., CSÜTÖRTÖK 07:25; péntek 10:25; vasárnap 07:25; március 1., hétfő 13:25; kedd 16:25; szerda 20:25

 

A Tan Szigete közösség honlapja

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola honlapja

A Tan Kapuja Buddhista Egyház honlapja

Kapcsolódó