Főoldal > A megfelelő mértékű koncentráció | Leigh Brasington tanítása – Interjú Basa Ágnessel

A megfelelő mértékű koncentráció | Leigh Brasington tanítása – Interjú Basa Ágnessel

„Magyarországon nincsen olyan jhāna tanító, aki azt mondja, hogy nem kell elmenni Burmába, Thaiföldre, Ceylonra mondjuk 8-10 hónapra, vagy egy évre. …azt mondja, hogy olyan mértékű elkötelezettség kell a Visuddhimaggában leírt jhāna állapotokhoz, amit világiként nem tud az ember megcsinálni. Kellene legalább napi 8-10 óra ülés a megfelelő tanárral, mert azt a Brasington is hangsúlyozza, hogy a jhānákat nem lehet könyvből megtanulni…többször hangsúlyozza, hogy olyan mértékű összpontosításra van szükségünk, hogy képesek legyünk a valóságot úgy látni, ahogyan az van. … Ő leteszi egyvalami mellett a garast és azt mondja, hogy ezt meg lehet tanulni, ez a szuttákra alapul és az az elért összpontosítás ami ezekhez kell, az mindenképpen segít,…hogy képes legyen megtartani azt a jelenlétet, ami a hétköznapokban óriási előny.”

Basa Ágnes a Buddha a porszívóban című könyv társszerzője, fordító, tolmács, valamint a Nyitott Tudat Buddhista Közösségben Vipassana oktató.
Vele beszélgettünk Leigh Brasington munkásságáról, aki a meditációs szintekkel, azaz a jhānákkal foglalkozik 40 éve. 1985-ben kezdett el meditációt tanulni Ayya Khemától, később Jack Kornfieldtől. Mindkettő felhatalmazta őt ezek tanítására.

A Therakadémia facebook oldala

Riporter: Bende Zsuzsanna (2022)

BuddhaFM – Adásban a Tan!
A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó

Hírek

Küldd el jókívánságaidat a Dalai Lámának!

Tegnap, július 6-án volt Őszentsége, a Dalai Láma 89. születésnapja. Ebből az alkalomból egy videóüzenetben üdvözölte a Tibetben, valamint a száműzetésben élő tibetieket éppúgy, mint