Főoldal > A bául hagyomány – Rideg Zsófiával Varjasi Géza beszélget

A bául hagyomány – Rideg Zsófiával Varjasi Géza beszélget

Műsorunkban Rideg Zsófiával beszélgetünk a bául hagyományokról, valamint az általa Parvathy Baulnak szervezett, május közepén lévő eseménysorozatról.

Riporter: Varjasi Géza (2022)

A bengáli énekes bául gyakorlat egy spirituális művészeti forma, amely magában foglalja a kifinomult előadásmódot, a módszert, a jógát és az odaadást, a bhaktit. A bául hagyomány mélyen kapcsolódik a tantrikus buddhista csarjá dalokhoz. A Nálanda vonzáskörébe tartozó sziddhacsarják, megvilágosodott vándor jógik felismerve, hogy túl nagy szakadék van köztük és az őket anyagi javakkal támogató földművesek között, a dalokon keresztül hozzáférhetőbbé akarták tenni a tanításokat az egyszerű emberek számára. Ezeket a 8-12. században írt verseket tartják a mai bául dalok egyik forrásának. A bául dalok gyakran a mindennapok képvilágába helyezett paradoxonokkal mutatják be a jógikus-tantrikus utat.

Parvathy Baul (1976) Nyugat-Bengáliából származó bául énekesnő, festőművész és mesélő. Gyermekkorától részesült zenei és táncoktatásban, majd vizuális művészeteket tanult Santiniketanban a Tagore által alapított Kala Bhavan Egyetemen. Itt hallotta először későbbi mesterének, Szanátan Dász Báulnak a koncertjét, amelynek hatására az évezredes bául hagyomány útjára lépett. 1995 óta lép föl szülőhazájában, Bengáliában és szerte Indiában. Számos nemzetközi fesztiválon vett részt meghívott művészként: Festival de l’Imaginaire (Párizs), Festival international du Conte et du Monodrame (Beirut, Libanon), Ethnomad (Genf, Svájc). MITEM Fesztivál és Öt templom Fesztivál (Magyarország). Nevezetes helyszíneken vendégszerepelt világszerte: a kiotói Nó-színházban együtt lépett föl a Kamigata-mai és a Kyogen japán tánchagyományát folytató előadókkal; szerepelt a New York-i World Music Centerben, a Chicagói Egyetemen, valamint Peter Schumann színházában (Bread and Puppet Theatre, Vermont). Bául dalai, a metszetei és videó-dokumentumai megtalálhatóak az amsterdami Tropenmuseum dél-ázsiai gyűjteményében. 2018-ban elnyerte az egyik legfontosabb indiai művészeti díjat (Sangeet Natak Akademi Award). Mestere, Szanátan Dász Bául kérésére központot (Gurukul) létesített Bengáliában, Santiniketan közelében, ahol a bául hagyományt élteti tovább, archiválja és továbbadja a bául dalokat, történeteket és tanításokat. Világszerte koncertezik, és a turnék honoráriumából fedezi a Sanatan Siddhashram építésének és működtetésének költségeit. A Sanatan Siddhashram egy kísérleti életforma tere, amely lehetővé tesz egy mély kölcsönös tanulást, amely az ősi hagyomány gyakorlatait ötvözi a jelenkor transzformatív gyakorlataival.

Az eseménysorozat részletei:

2022. május 11., szerda 18:00
Áldozati énekek (Gitanjali) – Tagore és Lálan
Parvathy Baul és Wittek Béla koncertje
Helyszín: Budajenő, Magtár
Bővebb információ

2022. május 12., csütörtök 19:00
Áldozati énekek (Gitanjali) – Tagore és Lálan
Parvathy Baul és Wittek Béla koncertje
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza, Pécs
Bővebb információ

2022. május 13., péntek 19:00
Parvathy Baul – Az ismeretlen madár
Helyszín: Görögkatolikus templom, Győr (Öt Templom Fesztivál)
Bővebb információ

2022. május 14., szombat 11:00
Parvathy Baul és Csöpel Láma közös szatszangja
Helyszín: Tara templom, Tar
Bővebb információ

2022. május 15., vasárnap 19:00
Parvathy Baul – Az ismeretlen madár
Helyszín: Karinthy Színház, Budapest
Bővebb információ

BuddhaFM – Adásban a Tan!
A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az