Főoldal > A bául hagyomány – Rideg Zsófiával Varjasi Géza beszélget

A bául hagyomány – Rideg Zsófiával Varjasi Géza beszélget

Műsorunkban Rideg Zsófiával beszélgetünk a bául hagyományokról, valamint az általa Parvathy Baulnak szervezett, május közepén lévő eseménysorozatról.

Riporter: Varjasi Géza (2022)

A bengáli énekes bául gyakorlat egy spirituális művészeti forma, amely magában foglalja a kifinomult előadásmódot, a módszert, a jógát és az odaadást, a bhaktit. A bául hagyomány mélyen kapcsolódik a tantrikus buddhista csarjá dalokhoz. A Nálanda vonzáskörébe tartozó sziddhacsarják, megvilágosodott vándor jógik felismerve, hogy túl nagy szakadék van köztük és az őket anyagi javakkal támogató földművesek között, a dalokon keresztül hozzáférhetőbbé akarták tenni a tanításokat az egyszerű emberek számára. Ezeket a 8-12. században írt verseket tartják a mai bául dalok egyik forrásának. A bául dalok gyakran a mindennapok képvilágába helyezett paradoxonokkal mutatják be a jógikus-tantrikus utat.

Parvathy Baul (1976) Nyugat-Bengáliából származó bául énekesnő, festőművész és mesélő. Gyermekkorától részesült zenei és táncoktatásban, majd vizuális művészeteket tanult Santiniketanban a Tagore által alapított Kala Bhavan Egyetemen. Itt hallotta először későbbi mesterének, Szanátan Dász Báulnak a koncertjét, amelynek hatására az évezredes bául hagyomány útjára lépett. 1995 óta lép föl szülőhazájában, Bengáliában és szerte Indiában. Számos nemzetközi fesztiválon vett részt meghívott művészként: Festival de l’Imaginaire (Párizs), Festival international du Conte et du Monodrame (Beirut, Libanon), Ethnomad (Genf, Svájc). MITEM Fesztivál és Öt templom Fesztivál (Magyarország). Nevezetes helyszíneken vendégszerepelt világszerte: a kiotói Nó-színházban együtt lépett föl a Kamigata-mai és a Kyogen japán tánchagyományát folytató előadókkal; szerepelt a New York-i World Music Centerben, a Chicagói Egyetemen, valamint Peter Schumann színházában (Bread and Puppet Theatre, Vermont). Bául dalai, a metszetei és videó-dokumentumai megtalálhatóak az amsterdami Tropenmuseum dél-ázsiai gyűjteményében. 2018-ban elnyerte az egyik legfontosabb indiai művészeti díjat (Sangeet Natak Akademi Award). Mestere, Szanátan Dász Bául kérésére központot (Gurukul) létesített Bengáliában, Santiniketan közelében, ahol a bául hagyományt élteti tovább, archiválja és továbbadja a bául dalokat, történeteket és tanításokat. Világszerte koncertezik, és a turnék honoráriumából fedezi a Sanatan Siddhashram építésének és működtetésének költségeit. A Sanatan Siddhashram egy kísérleti életforma tere, amely lehetővé tesz egy mély kölcsönös tanulást, amely az ősi hagyomány gyakorlatait ötvözi a jelenkor transzformatív gyakorlataival.

Az eseménysorozat részletei:

2022. május 11., szerda 18:00
Áldozati énekek (Gitanjali) – Tagore és Lálan
Parvathy Baul és Wittek Béla koncertje
Helyszín: Budajenő, Magtár
Bővebb információ

2022. május 12., csütörtök 19:00
Áldozati énekek (Gitanjali) – Tagore és Lálan
Parvathy Baul és Wittek Béla koncertje
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza, Pécs
Bővebb információ

2022. május 13., péntek 19:00
Parvathy Baul – Az ismeretlen madár
Helyszín: Görögkatolikus templom, Győr (Öt Templom Fesztivál)
Bővebb információ

2022. május 14., szombat 11:00
Parvathy Baul és Csöpel Láma közös szatszangja
Helyszín: Tara templom, Tar
Bővebb információ

2022. május 15., vasárnap 19:00
Parvathy Baul – Az ismeretlen madár
Helyszín: Karinthy Színház, Budapest
Bővebb információ

BuddhaFM – Adásban a Tan!
A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó