Főoldal > Beszélgetés Hajnóczy Csabával hangökológiáról, hangtájakról és a csendről – Művészek és a buddhizmus sorozat

Beszélgetés Hajnóczy Csabával hangökológiáról, hangtájakról és a csendről – Művészek és a buddhizmus sorozat

Művészek és a buddhizmus sorozatunkban Hajnóczy Csabával beszélgettünk az elmúlt években folytatott hangtájakkal kapcsolatos gyűjtési, kutatási és oktatási tevékenységéről. A soundscape világának történetéről, és annak spirituális vetületeiről is mesélt, sok minden más mellett.

Riporter: Udvardi Márton (2024)

Hajnóczy Csaba (1957) klasszikus-gitár és zeneszerzés-tanulmányait követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetudományi tanszakán diplomázott. A Kontroll Csoport egyik alapítója, gitárosa és fő zeneszerzője volt (1980-83), majd Kenderesi Gabival megalapította jelenleg is aktív Kampec Dolores zenekarát, amely hosszú ideig kizárólagos tevékenysége volt.

1996-ban kezdett el Kiss Erzsivel zenélni, ebből az együttműködésből született az Egy Kiss Erzsi Zene amelyben 2002-ig szerepelt.

Grencsó Istvánhoz 1997 óta fűzi „kölcsönös” munkakapcsolat, amelynek során Grencsó számos alkalommal a szerepelt Kampec Dolores-szel, illetve Hajnóczy is kapott meghívást a Grencsó-kollektíva különböző formációiba. 2000 nyara óta duóban is dolgoznak együtt.

1999 tavaszán Amy Denio-val (Seattle, USA) a kiváló zeneszerző-multiinstrumentalistával, Kenderesi Gabi (Budapest) énekesnővel és Pavel Fajt (Brno, CZ) dobossal kollaborált, aminek a „The Danubians” elnevezésű projektum lett az eredménye.

Hajnóczyt rockzenészként mindig erősen foglalkoztatták az innováció lehetőségei és útjai, számos kortárs zenei, improvizációs, illetve etno-zenei hatást épített be zenéjébe. Ezek az elgondolások a kilencvenes évek végére külön utat tapostak maguknak, amely más típusú színpadra vezet. Ezzel összefüggésben mintavevővel kezdett komponálni és játszani, amelyet midi-gitárral vezérel. Ezirányú tevékenységéből több, kötött alapanyagra épülő improvizatív darab született.

 


BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu
Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a