Főoldal > Beszélgetés Sári Lászlóval a 6. dalai lámáról és költészetéről

Beszélgetés Sári Lászlóval a 6. dalai lámáról és költészetéről

Képzeljünk el egy húsz év körüli ifjút a Világ Tetején (Tibetben), napközben dalai lámaként, istenkirályi trónján ezerszobás palotájában (Potala), éjjel pedig az ivók, fogadók, bordélyok törzsvendégeként, aki saját költeményeit énekli az éjszaka lányainak. Az ifjú népszerű, istenként tisztelt uralkodó, s ugyancsak népszerű szerető, ünnepelt költő. És nemcsak az éjszaka közönsége ünnepli, de ismeri a lhászai piacok dolgos népe is. Ha főpapi és uralkodói teendői engedik, napközben is álruhát ölt, s a felhőtlen életű, korhely költő szerepében megjelenik az utcákon, a piacokon. Az emberek úgy érzik, az ő nyelvükön, az ő életükről szólnak a versei. Hamarosan országszerte ismerik és éneklik dalait, Lhászában, a fővárosban pedig együtt mulatnak a költővel.

A tussal rajzolt betűket
vízcseppek elmoshatják.
Le sem írt jelet a szívből
senki, semmi ki nem mossa.

 

A szerelmi élményeiről olykor nyersen, profán őszinteséggel valló ifjúról nem is sejtik, hogy ő maga a dalai láma. Sorrendben a hatodik, Tibetben minden földi és égi hatalom egyszemélyes birtokosa, valójában isten, Avalókitésvarának, a könyörületesség bodhiszattvájának földi megtestesülése. Az ő verseit olvashatjuk ebben a kötetben.

 

 

Papírt díszítő pecsétnek
egyetlen szavát se hiszem.
Kérlek, hűséged pecsétjét
mind a kettőnk szívébe üsd.

Sári László, József Attila-díjas magyar tibetológus, író, műfordító, könyvkiadó, rádiós szerkesztővel Bende Zsuzsanna beszélget.

Az adás időpontja: 2020  augusztus 5., szerda 07:30; csütörtök 10:30; péntek 13:30; szombat 15:30; augusztus 10., hétfő 16:30; kedd 20:30

Sári László honlapja

Kapcsolódó

Műsorajánló

Beszélgetés Dr. Pressing Lajossal a non-dualizmusról

Beszélgetés Dr. Pressing Lajos Lílávadzsrával a non-dualizmusról Riporter: Bende Zsuzsanna (2024) Dakiniland – Pressing Lajos honlapja A buddhista misszió honlapja Az adás időpontja: 2024. május