Főoldal > Bhúmiszparsa, a Föld érintése – Mantragyűjtés

Bhúmiszparsa, a Föld érintése – Mantragyűjtés

A jól ismert tanító és filmrendező Dzongszár Dzsamjang Khjence rinpocse kezdeményezésére és a Siddhartha’s Intent India szervezésében mantragyűjtés kezdődött július 24-től.

A cél az év végéig százmillió mantra összegyűjtése „a Föld, az emberiség, az állatok és az összes érző lény javára”.

Az érdeklődők által recitált mantra a „Nagy bölcs szívmantrája” a „Munindrahrídajamantra” azaz Sákjamuni a megvilágosodott Buddha előtti tisztelgés mantrája. Noha a mantra ezen formája a mahájána vonalhoz kötődik a buddhizmus minden iskolája által elfogadható és gyakorolható. Gótama Buddha tisztelete és tulajdonságainak, nevének recitációja, mint meditációs gyakorlat már a legrégebbi irányzatokban is jelen volt és máig ismert a théraváda rendszerben is, mint Buddhánusszati – A Megvilágosodott felidézése.  

Dzongszár Khjence Rinpócse lelkesítő bevezetője itt olvasható angolul, itt pedig magyarul Rajnoha Szilvia jóvoltából.


    A mantra és magyarázata itt olvasható és hallható. Ez a link irányít tovább ingyenesen letölthető audiofájlokhoz és a rinpocse szádhana tanításához. A szervezők kíváncsiak személyes történetekre is: ki, hol és mikor hallotta előszőr a Buddha nevét. Mindezeken túl, egy regionális koordinátoron keresztül akár a saját feldolgozásában is feltöltheti a mantrát az érdeklődő bármilyen klasszikus, népzenei, de akár heavy metal stílusban is.

    A mantragyűjtéshez csatlakozott a Szív szútra, japán formájában a Hannya singjó előadásával világszerte ismertté vált Kanhó Jakusidzsi rinzai zen szerzetes és zenész.

Az ő előadásában hallhatjuk a mantrát az alábbi népszerűsítő videóban:

 

    Ha valaki kedvet kapott, hogy a kezdeményezés aktív résztvevője legyen, mantrafelajánlásait itt, egy kérdőív és regisztráció kitöltésével adhatja be, és választ is kaphat a leggyakoribb kérdésekre.
    A kezdeményezés facebook oldallal is rendelkezik, érdemes követni.

Facebook esemény

Facebook csoport

Mantra beadása
Sákjamuni mantra
Khjence rinpocse bevezetője

 

Forrás

 

Kapcsolódó