Főoldal > Buddha felmutat egy virágot – klasszikus kóan tanítással és kifejtéssel

Buddha felmutat egy virágot – klasszikus kóan tanítással és kifejtéssel

Dobosy Antal: A Nincs-kapu – A zen buddhizmus klasszikus kóangyűjteménye jegyzetekkel, tanítással és kifejtéssel

Minden héten új kóannal jelentkezik a BuddhaFM.

„Egy zen szöveg, amilyen a kóan is, tulajdonképpen üzenetet hordoz, de ez az üzenet semmiképpen sem azonos azzal, amit közvetlenül az első benyomások alapján mondani lehet róla. Az, aki nem avatott, ha mégoly figyelmesen olvassa is végig ezeket a szövegeket, valószínűleg nagyon keveset fog megérteni a zen buddhizmus tanításainak lényegéből. Ez a lényeg pedig, mint ahogy azt a zen hangsúlyozza, az ember igazi természetének meglátása önmagunk közvetlen tapasztalása, önmagunk megértése. Márpedig ez a tapasztalat nem szerezhető meg szavak segítségével, nem vehető át másoktól. Mégis a kóan elsődleges feladata, hogy közvetítőül szolgáljon, amin keresztül ezt a megértést el lehet érni.

A kóan tulajdonképpen paradoxon és egy kutatási téma, mely gyakran első látásra rendkívül makacs és megoldhatatlan feladatnak tűnik, mégis a választ magának a tanulónak kell megtalálni…”

Tartsanak velünk e szellemi kalandban!

Az adás és ismétléseinek időpontja: 2018 április 9., hétfő 07:00; kedd 10:00; szerda 13:00; csütörtök 16:00; péntek 20:00; szombat 07:00

Korábbi írásunk a sorozatról itt olvasható.

Kapcsolódó