Főoldal > Buddhista közösségek karácsonyi és Maitréja ünnepségei Budapesten

Buddhista közösségek karácsonyi és Maitréja ünnepségei Budapesten

Bár a karácsony nem kifejezetten buddhista szokás, a közösségek mégis minden évben találkoznak és ünnepelnek. Ki karácsonyt, ki Maitréja ünnepet tart. Persze megrendezhetnénk az Elefánt fesztivált is, mi mégis inkább a fényt ünnepeljük. A buddhista ünnepekről itt olvashatunk. A Tan Kapuja Buddhista Egyház, a Buddhista Misszió és a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség ünnepi programjait szedtük egy csokorba hallgatóinknak. Bár a rádió műsorán később részben hallhatóak lesznek, aki teheti, látogasson el ezekre a nagyszerű közösségi alkalmakra, mert semmi sem pótolja a személyes részvételt! (Várjuk más vidéki és budapesti közösségek programjait is a radio@buddhafm.hu címre)

 

A TAN KAPUJA BUDDHISTA EGYHÁZ MAITRÉJA ÜNNEPE

 

Maitréja ünnepséget tart A Tan Kapuja Buddhista Egyház december 22-én. Az ünnepség szertartását követően Kassai Lajos íjkészítő mesterrel, a modern kori lovasíjászat megteremtőjével beszélget A Tan Kapuja Buddhista Egyház elnöke, Mireisz László.

Hagyományos év végi ünnepségünket, az eljövendő világkorszak Buddhája, Maitréja (szeretet) tiszteletére tartjuk meg minden év decemberében, a téli napforduló körüli időszakban. Maitréja alakját a szeretet köti össze a karácsony ünnepével; az évnek ebben a szakában, a téli napforduló környékén fordítsuk figyelmünket erre az egyetemes, világot összetartó erőre, mely segít kikerülnünk a sötétségből.

Az ünnepség keretein belül fellép A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola sakuhacsi (japán bambuszfurulya) csapata, majd az ünnepi szertartást követően Kassai Lajos íjkészítő mesterrel, a modern kori lovasíjászat megteremtőjével beszélget A Tan Kapuja Buddhista Egyház elnöke, Mireisz László.

Ebben az évben is nagy szeretettel várjuk minden kedves Barátunkat, a közösségek képviselőit, a buddhista gyakorlókat és az érdeklőket A Tan Kapuja Buddhista Egyház Szertartástermébe.

Időpont: 2018. december 22. szombat 17.00 órától

Helyszín: A Tan Kapuja Buddhista Főiskola Szertartásterme (1098 Budapest, Börzsöny u. 11.)

AZ ÜNNEPSÉG PROGRAMJA:

17.00 – 18.30: Szertartás
18.30 – 19.00: szünet
19.00 – 20.30: Kassai Lajos és Mireisz László beszélgetése

A belépés díjtalan!

Szeretettel várunk mindenkit!

A szervezők kérik, hogy aki tud, hozzon sós vagy édes süteményeket, amelyek a szünetben és az ünnepség végén a büfében tálalásra és közös elfogyasztásra kerülhetnek.

 

 

 

BUDDHISTA MISSZIÓ MAITRÉJA ÜNNEPE

 

 

Szeretettel várunk minden kedves Szangha-társat és Érdeklődőt december 22-én szombaton a Szeretet Buddhájának, Maitréjának szentelt ünnepünkre.

A belső béke és szeretet megtalálása, ápolása talán még sosem volt annyira fontos, mint most, amikor oly sok szenvedést látunk a világban. Gyűljünk össze ezért, és a saját békénk és megkülönböztetés nélküli szeretetünk kibontakoztatásával tegyünk azért, hogy kívül, a világban is béke legyen!

Időpont: 2018. december 22. szombat, 15:00

Helyszín: Maitréja ház, 1112 Budapest Susulyka u. 240.

Ünnepi program
15:00 Rev. Amóghavazsra Hargitai Gábor ünnepi beszéde
15:30 Ünnepi szertartás és menedékvétel Rev. Vidzsajavadzsra Máthé Jánossal
16:45 Nagy János meditatív handpan koncertje
17:15 Kötetlen együttlét, teázás, uzsonna

Aki menedéket kíván venni, szíveskedjék szándékát legkésőbb december 19-ig jelezni Horváth Diána Szubhá programszervezőnél: szervezo@buddhizmus.hu

Karmajóga, felajánlás, parkolás
Kérjük, aki teheti, jöjjön korábban és segítsen a helyszín előkészítésében, rendcsinálásban, szendvicsek készítésében. A Maitréja ház 10 órától várja a segítő jóginíket és jógikat.

A rendezvény költségeihez természetbeni (étel- vagy virágfelajánlás) vagy pénzbeli hozzájárulást is szívesen fogadunk.

Figyelem!
Kérjük az autósokat, hogy ne jöjjenek fel a házhoz, mivel a bekötőút sáros, így a parkolás csak lent, a Susulyka utcában lehetséges.

Információ és kapcsolat: Horváth Diána Szubhá programszervező, 06 70 635 5360
szervezo@buddhizmus.hu

„Bárcsak kivétel nélkül minden lény elvágná a nemtudás gyökerét, és béke költözne az emberek szívébe!
Bárcsak valamennyi lény megvalósítaná a felébredést, és megnyugvásra találna a tudat eredeti természetében!”

Mindenkit szeretettel várunk!

 

MAGYARORSZÁGI KARMA KAGYÜPA BUDDHISTA KÖZÖSSÉG KARÁCSONYI ÜNNEPSÉGE

 

 

Szeretettel várunk benneteket december 16-án, vasárnap egy szívmelengető karácsonyi ünnepségre a Karmapa Házba (Cím: 1082 Bp. Baross u. 80. /22. kapucsengő, Tel.: 06 (20) 401 46 37), ahol tanítások, szertartások, örömteli programok és mindenféle finomság közös elfogyasztásával együtt ünnepelünk, felgyújtva egymás szívében a szeretet fényét.

10 órától Láma Csöpel ünnepi tanítása és könyvajánló (Kalu Rinpocse: Ragyogó tudat)
12 órától Hideg svédasztalos ebéd közös elfogyasztása
Kérünk Titeket, hogy hozzatok a terülj-terülj asztalkámra saját készítésű hidegtálakat (pl. szendvicsek, falatkák, saláta, sütemény stb. amit nem kell melegíteni), amivel szanghatársaitokat megkínálhatjátok.
E-mailben (
kagyu.center@gmail.com) kérlek jelezd, hogy mit és kb. mennyit hoznál a svédasztalra, mert koordinálnunk kell a tálalást.
14 órától
– Rákóczi testvérek népzenei kiskoncertje
– Huszár Andrea Magdolna szobrászművész, népmesekutató előadása: Bujdosik Mária – Karcsa kerecsen hagyományáról
– Dharma színház előadása: Platón barlangja – felújított változat (buddhista magyarázattal)
16 órakor Csö-cog étekszenteléssel (a coghoz hozzatok édességet, üdítőt, bort stb., az ételek disznóhúst ne tartalmazzanak)
17 órakor Karácsonyi ajándékozás és a megszentelt ételek elfogyasztása (svédasztalos vacsora)
18 órakor Ünnepi filmvetítés

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Szeretet nélkül semmit nem ér az életünk, ezért egymás nélkül sem ér semmit az életünk, hisz egymás nélkül nem vagyunk képesek szeretni.
– Láma Csöpel –

 

Kép forrása: pinterest

Kapcsolódó

Hírek

Küldd el jókívánságaidat a Dalai Lámának!

Tegnap, július 6-án volt Őszentsége, a Dalai Láma 89. születésnapja. Ebből az alkalomból egy videóüzenetben üdvözölte a Tibetben, valamint a száműzetésben élő tibetieket éppúgy, mint