Főoldal > Buddhisták és keresztények: együtt az ökológiai oktatás támogatásáért

Buddhisták és keresztények: együtt az ökológiai oktatás támogatásáért

2016. május 6., Vatikán város – A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa ma üzent a világ buddhistáinak Vészákh alkalmából, amely Gótama Buddha életének jelentős eseményeiről emlékezik meg: születéséről, megvilágosodásáról és haláláról, és amit a májusi holdnaptár állásának megfelelően ünnepelnek meg. Az ezévi üzenetnek ezt a címet adták: „Buddhisták és keresztények: együtt az ökológiai oktatás támogatásáért”, és Ferenc pápa „Laudato Si” című pápai körlevele inspirálta, amely a közös otthonunkról való gondoskodásról szólt.

Őszentsége megjegyzi, hogy a „a világ külső sivatagai növekednek, mivel a belső sivatagok oly hatalmassá váltak. Ezért az ökológiai válság egyben felhívás is egy mély belső párbeszéd folytatására.” Emellett azt is kijelenti, hogy „az oktatás terén tett erőfeszítéseink nem megfelelőek és hatástalanok maradnak mindaddig, amíg nem törekszünk arra, hogy az emberi lényekről, az életről, a társadalomról és a természettel való kapcsolatunkról új módon kezdjünk el gondolkodni.” „Az emberek csak a valódi erények gyakorlásával lesznek képesek önzetlenül elköteleződni az ökológia iránt.” Ferenc pápa levelében felveti azt is, hogy „az ökológiai oktatás nagyon sokféle környezetben lehetséges: az iskolában, a családon belül, a médián keresztül, a hitoktatáson át és így tovább.”

A buddhisták is kifejezték azt, hogy érdekli őket a környezet pusztítása, ahogy ezt „A cselekvés ideje Most van! – Buddhista nyilatkozat a klímaváltozásról” és a „A klímaváltozásról szóló buddhista nyilatkozat a világ vezetőinek” c. nyilatkozatok is bizonyítják. Ezek nyilvánvalóvá teszik azt a közös megértést, hogy az öko-válság középpontjában valójában egy ego-válság áll, amely az emberi vágy, nyugtalanság, arrogancia és tudatlanság által nyilvánul meg. Éppen ezért változtatnunk kell életmódunkon és elvárásainkon, hogy felülkerekedhessünk környezetünk hanyatlásán. „Ha ápoljuk magunkban az összekapcsoltság érzését és az együttérzést, képesek leszünk rá, hogy ne félelemből, hanem szeretetből cselekedjünk bolygónk védelme érdekében” (A klímaváltozásról szóló buddhista nyilatkozat a világ vezetőinek). „Ha a Föld megbetegszik, mi is megbetegszünk, mivel az ő részei vagyunk.” (A cselekvés ideje Most van!)

„Mivel a klímaváltozás krízisének okozója az emberi tevékenység, nekünk, keresztényeknek és buddhistáknak együtt kell dolgoznunk azon, hogy szembenézzünk vele, egy ökologikus szellemi út révén. A globális méretű környezeti problémák gyors ütemű növekedése hozzájárult a vallásközi együttműködés sürgetéséhez. A környezeti felelősségre neveléshez és az „ökológiai polgárság” megalkotásához olyan erkölcs-orientált ökológiai etikára van szükség, amelynek része például a természet tisztelete és megóvása. Egyre égetőbb szükség van rá, hogy minden vallás követői meghaladják korlátaika,t és összefogjanak, hogy együtt létrehozzanak egy ökológiailag felelős szociális rendet, amely a közös értékeken alapszik. Azokban az országokban, ahol buddhisták és keresztények egymás mellett élnek, biztosíthatjuk a bolygó egészségét és fenntarthatóságát olyan közös oktatásügyi programok segítségével, amelyekkel felébresztjük az ökológiai tudatosságot és népszerűsítjük a közös kezdeményezéseket.”

A dokumentum, amelyet Jean-Louis Tauran kardinális, a Pápai Tanács elnöke és a Miguel Angel Ayuso Guixot, M. C. C. J.,  püspöki titkár is aláírt, azzal zárul, hogy elismétli, a buddhisták és keresztények képesek „együttműködni annak érdekében, hogy megszabadítsák az emberiséget a klímaváltozással járó szenvedéstől, és hozzájáruljanak közös otthonunk megóvásához”, és mindenkinek „békés és örömteli Vészákh-ot” kíván.

Forrás: http://press.vatican.va/content/salastampa/en/bollettino/pubblico/2016/05/06/160506d.html

Fordította: Kiss Anna

Kapcsolódó