Főoldal > Egy élet a bolygónkon – Karsai Gáborral

Egy élet a bolygónkon – Karsai Gáborral

,,Abból a szempontból abszolút optimista vagyok, hogy a valóság ki fogja kényszeríteni a szembenézést. Nem fogjuk megúszni félrenézéssel.”

,,Nagyon sokan mondják azt, hogy ez már lehetetlen, hogy már túl késő. Még ha lehetséges is, még ha meg is történik és összeáll egy rendszerszintű fordulat, hogy ez már késő, mert már olyan szintű a folyamat saját belső dinamizmusa, ami zajlik környezeti krízis címén, hogy ez akkor is lefut, ha mi most nagyon radikális változtatásokat hajtunk végre – de ezt nem tudhatjuk. Tehát az emberi morális kötelezettségünk az az, hogy próbáljuk meg mindaddig, amíg van erőnk arra, hogy megpróbáljuk. Azt gondolni, hogy már késő – lehet –, de ez nem mentesít a cselekvés felelőssége és a morális következmények alól. Akkor is tüzet kell oltanunk, ha ég a ház és oltanunk kell addig, amíg le nem ég teljesen. És bízzunk benne, hogy idejében elkezdjük a tűzoltást…”

,,Tehát itt nagyon érdekes játszani ezzel a három dimenzióval; a természettudományok tényként tételezett valóságeszméjével, a jelenségek valóságosságával, ahogyan Husserl gondolkodik, és a buddhaival, ami meg azt mondja, hogy a fenoménként, jelenségként vett valóság mélyebb igazsága feltárul, hogyha akként vesszük őket, amiként vannak és nem próbáljuk mindenféle konvencionális igazságként értelmezni őket, hanem tapasztalati módon, meditációs praxis vagy egyéb eszközök révén a négy nemes igazságot meg a nyolcrétű nemes ösvényt belátva, gyakorolva és élve, feltárulkoznak ezek a jelenségelemek egy mélyebb valóságosság módján…”

David Attenborough Egy élet a bolygónkon című dokumentumfilmje egy 96 éves természettudós gyönyörű tanúvallomása az egyre mélyülő ökológiai válságról, amelynek az emberiség okozója és elszenvedője.
A film első fele őszinte szembenézés a problémával, a második fele látomás egy lehetséges jövőről. Kiutat mutat, konkrét módszerekkel, gyors cselekvésre ösztönözve bennünket. A film így lelkesítővé válik, mert nem érezzük úgy, hogy nem lehet másképp.

Attenborough természettudósként vizsgálta a témát, Karsai Gábor filozófussal, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektorával arról beszélgetünk, mi változott meg az emberiség gondolkodásában, milyen változás zajlott bennünk, miközben a természettől távolodtunk, hogyan jutottunk idáig és milyen kiutat találunk ebből. Mik azok az eszmék, amiket felül kell írnunk, meg kell változtatnunk a túlélésünk érdekében? Mi a természet? Kik vagyunk mi emberek? Hogyan kapcsolódunk a világhoz? Mi az az életvilág, amiről Husserl beszél és ami hasonlóképpen a vadonhoz, fenyegetve van?
,,Vissza kell vadítanunk a világot” – mondja Attenborough. Hogyan igaz ez a gondolkodásunkra? Mit gondolunk a körülöttünk lévő világról? Hogyan tekintünk rá? Mi Whiteheadnél a minősítő tudat? Milyen eszközökkel lehet átalakítani a minősítő tudatot? Lehet-e ilyen eszköz a művészet? Mi az ökológia gondolkodás és milyen út vezet innen a társadalom átalakulásáig?

Karsai Gábor az interjúhoz kapcsolódó Ökológia és filozófia című írása itt található

Az adás időpontja: 2020 november 30., hétfő 07:00; kedd 10:00; szerda 13:00; csütörtök 16:00; péntek 20:00; szombat 07:00; vasárnap 20:00
Riporter: Horváth M. Zsófia

 

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

A Tan Kapuján túl – Beszélgetés Láng Balázzsal

„Idealista és realista konfliktust hordozok magamban, amely egyrészről mindig az égbe szeretett volna emelkedni a szabadság megtapasztalása érdekében, másrészről mindig elmerült a fizikai világ-működés, a

Hírek

Egy hetes Vészák ünnepség Ladakban

A  neves buddhista szellemi vezető és társadalmi elkötelezettségéről ismert szerzetes, a tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna az India északi részén, Ladakban működő nonprofit szervezet, a Mahábódhi Nemzetközi