Főoldal > Ferenczy Éva és Hetényi Ernő hagyatéka családi és tudományos szemmel – Interjú Ferenczy Rékával, a Kelet Felé Konferencia előadójával

Ferenczy Éva és Hetényi Ernő hagyatéka családi és tudományos szemmel – Interjú Ferenczy Rékával, a Kelet Felé Konferencia előadójával

“Gyerekkoromban is köztudott dolog volt számomra, meg az egész család számára, hogy ők mivel foglalkoznak és milyen érdemeik vannak a magyarországi buddhizmus elterjesztésében.” 

A buddhizmus elterjedésének kezdete Magyarországon az 1950-es évekre tehető. Hetényi Ernő és felesége Ferenczy Éva munkái, fordításai, kutatásai alapjaiban határozták meg a buddhista közösségek, iskolák, intézetek alapítását, működését. A buddhológia, tibetológia, orientalisztika területén végzett munkájuk sok esetben publikus, megjelent könyvek formájában kereshető máig az országban, viszont számos kiadatlan jegyzet, feljegyzés, publikáció a családi hagyaték része maradt. Ferenczy Réka rokonként és A Tan Kapuja Buddhista Főiskola hallgatójaként megkezdte az eddig ismeretlen dokumentumok feldolgozását. Erről a munkájáról tartott előadást a Kelet Felé Konferencián.

Riporter: Lapat Dániel (2023)

Kelet Felé Konferencia az ELTE Eötvös József Collegium Vekerdi József Orientalisztika Műhelyének rendezvénye. Az eseménnyel a korábbi években szintén a műhely által szervezett „Közel, s Távol” Konferencia folytatása. A Kelet Felé Konferencián a hazai felsőoktatásban a Közel-Kelettel, illetve Belső-, Dél- és Kelet-Ázsiával kapcsolatos tanulmányokat folytató, vagy ebben a témában kutatást végző hallgatók mutathatják be tudományos tevékenységüket.

 

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu
Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó