Főoldal > Festőjóga a Műcsarnokban – Beszélgetés Sulyok Miklós kurátorral

Festőjóga a Műcsarnokban – Beszélgetés Sulyok Miklós kurátorral

“Egyébként jelentős volt az ő szellemi tájékozódása is, nagyon igényes vallási, civilizációs,  történelmi, filozófiai kérdések iránt érdeklődő festő volt. Így került már akkor, a ‘60-as évek első felében a buddhizmushoz. Volt akkor már Magyarországon a Buddhista Misszió, eljárogatott oda, puszta érdeklődésből.”

A 2022-es év elején elhunyt Molnár Sándor, festőművész már nem élhette meg a műveiből készült Festőjóga című kiállítás megnyitóját, melyet a Műcsarnokban tekinthetnek meg.  Sulyok Miklós kurátor személyesen is ismerte az alkotót. Tőle és más forrásokból is tudható, hogy Molnár egykor mentornak választotta Hamvas Bélát, de nem csak tőle, hanem a Buddhista Misszió közösségétől is tájékozódott a buddhizmusról. Persze sok más hatás is érte, több vallási és filozófiai iskola hatással volt rá. Festményei monumentális, megrázó, vibráló, vizuálisan élményt nyújtanak.

Riporter: Lapat Dániel (2022)

Képek forrása: https://www.facebook.com/Mucsarnok

 

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

Kapcsolódó

Hírek

Küldd el jókívánságaidat a Dalai Lámának!

Tegnap, július 6-án volt Őszentsége, a Dalai Láma 89. születésnapja. Ebből az alkalomból egy videóüzenetben üdvözölte a Tibetben, valamint a száműzetésben élő tibetieket éppúgy, mint