Főoldal > Globális összefogás, avagy az emberiség legnagyobb kihívása

Globális összefogás, avagy az emberiség legnagyobb kihívása

Interjú Karsai Gáborral, A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektorával és a Mind&Life Europe intézet igazgatójával, akit arról az eseményről kérdeztünk, ami a Dalai láma, Gréta Thunberg és vezető klímakutatók között zajlott a klímaváltozásról, annak életünkre és környezetünkre gyakorolt hatásáról.

„Egy ilyen helyzetben, amiben ma találja magát az emberiség, nem is nagyon van más alternatívája, mint megkeresni azt a még lehetséges egyetlen utat, ami esélyt ad arra, hogy ezeket a folyamatokat visszafordítsuk. Mert ha ezeket még esélyes megoldásoknak tudjuk elképzelni – és itt nagyon fontos a hit, nagyon fontos a beleképzelés, nagyon fontos az optimizmus lehetősége – akkor az cselekvésre ösztönöz. …lássuk azt az utat előttünk, amivel ezt meg tudjuk tenni! Ennek az első szintje, az első lépése az edukáció, a figyelemfelhívás, helyzetrögzítés, a helyzet felismerése, de nem csak a válság szintjén, hanem a megoldáskeresés, a megoldás lehetőségének a tudatosítása szintjén is. Van még lehetőség az összefogásra, de ehhez nagyon széles körű összefogásra van szükség. Az egyes ember szintjén is szükséges váltani, alakítani, változtatni és a társadalom komplex folyamataira befolyással bíró vezetők, politikák, policy-k szintjén is fontos ugyanezt megtenni. Tehát ennek a kettőnek össze kellene érnie; az alulról jövő kezdeményezéseknek és a felülről felismert döntési szükségleteknek.  … az egyéni ember cselekedeteire és a támogatókra, szabályozókra, társadalmi és nemzetközi léptékű összefogásra, nagyon széles és nagyon mély társadalmi, nemzetközi szintű összefogásra, a vállalatok, a döntéshozók, oktatók, nevelők, ativisták és az egyes ember koalíciójára lenne szükség. Egy nagy közös emberiség cél kijelölésére és megtalálására.”

 

„Mi a legfontosabb? A mindennapi, hétköznapi, szűk létérdek, az aznapi önérdek, vagy egy hosszútávú előretekintésből nyert cél és érdek mai, apró kis lépésekkel történő megvalósítása? Tehát, tudjam azt, hogy ma mit kell tennem ahhoz, hogy majd 50-100 év múlva az utódaimnak, unokáimnak még legyen lehetősége hasonló örömökkel, boldogsággal, célokkal, kihívásokkal megküzdenie az életben, mint amikkel én ma megküzdök.”

Az adás iőpontja: 2021-01-25 hétfő 07:00; 2021-01-26 kedd 10:00; 2021-01-27 szerda 13:00; 2021-01-28 csütörtök 16:00; 2021-01-29 péntek 20:00; 2021-01-30 szombat 07:00; 2021-01-31 vasárnap 20:00

Riporter: Horváth M. Zsófia

Beszámoló a Dalai láma, Gréta Thunberg és vezető klímakutatók között zajlott beszélgetésről

A riportban elhangzó filmek (Climate Emergency: Feedback Loops)

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola honlapja

A Mind&Life Institute honlapja

A Mind&Life Europe honlapja

Kapcsolódó

Hírek

Küldd el jókívánságaidat a Dalai Lámának!

Tegnap, július 6-án volt Őszentsége, a Dalai Láma 89. születésnapja. Ebből az alkalomból egy videóüzenetben üdvözölte a Tibetben, valamint a száműzetésben élő tibetieket éppúgy, mint