Főoldal > Gyász és buddhizmus – Interjú Komlós Zsuzsannával, a Kelet Felé Konferencia előadójával

Gyász és buddhizmus – Interjú Komlós Zsuzsannával, a Kelet Felé Konferencia előadójával

Komlós Zsuzsanna: Gyász és buddhizmus- A buddhista módszerek, gyakorlatok felhasználhatósága korunk nyugati gyászterápiájában

A Kelet Felé konferencián 2023-ban elhangzott előadás rövid tartalma:

 

“A gyász témája kézenfogva jár a halál fogalmával. A buddhista irodalomra és a gyászfeldolgozás nyugati modelljeire támaszkodva vizsgálom a két megközelítés lehetséges integrációját, a véglegesség kérdése, az ahhoz való megfelelő viszonyulás, illetve éppen ezen feszültség feloldása érdekében. Munkámban szeretném kiemelni, hogy a gyászfolyamat is, mint minden lelki folyamat, bizonyos érzéseinkhez fűződő viszonyunkat tükrözi. Ezeket, a számunkra leginkább akadályozó érzéseket, illetve ezen negatív érzéseknek ellenszereit szeretném górcső alá venni buddhista megközelítéssel. Az érzelmek megértése, és lecsitítása, illetve azok jó helyen kezelése része a buddhista tanításoknak, ezek a buddhista meditációk alapjai.
A keleti és nyugati látásmód a halállal, a veszteséggel kapcsolatban egészen más. Míg az egyik az élet örök körforgásának részeként tekinti a halált, és az azzal kapcsolatos érzelmek megélését, addig a másik a halált végső veszteségként kezeli, ezáltal tabusítja is azt. Célom ennek a két látszólag ellentétes látásmódnak a közelítése, a gyakorlatok kapcsán közös halmazt alkotva, a megélt érzelmek feldolgozására koncentrálva. Célom, annak vizsgálata, hogy korunk világi embere milyen gyakorlati eszközöket kaphat a buddhista tanokból, hogy képes legyen megküzdeni a gyászfolyamat kihívásaival.
Előadásom két részből áll: az elméleti keret áttekintése után néhány konkrét buddhista gyakorlati módszert vizsgálok. Ezek a módszerek a buddhizmus különböző iskoláiban megtalálhatóak, a théraváda szattipathána meditációtól a tibeti álomjóga, és lodzsong gyakorlatokig, vagy a négy mérhetetlen gyakorlatáig. A gyakorlatokat a nyugati gyászterápiába integrálhatóság alapján választottam ki. Előadásom végén kísérletet teszek arra, hogy bemutassam, hogy akár az egyéni, akár a csoportos gyászfeldolgozó foglalkozások során milyen módon illeszthetők be a tárgyalt buddhista módszerek.”

Komlós Zsuzsanna

A Kelet Felé Konferencia az ELTE Eötvös József Collegium Vekerdi József Orientalisztika Műhelyének rendezvénye. Az eseménnyel a korábbi években szintén a műhely által szervezett „Közel, s Távol” Konferencia folytatása. A Kelet Felé Konferencián a hazai felsőoktatásban a Közel-Kelettel, illetve Belső-, Dél- és Kelet-Ázsiával kapcsolatos tanulmányokat folytató, vagy ebben a témában kutatást végző hallgatók mutathatják be tudományos tevékenységüket.

Riporter: Horváth M. Zsófia (2023)


BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu
Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

 

Kapcsolódó