Főoldal > Hinduizmus vs buddhizmus – Interjú Takács Lászlóval

Hinduizmus vs buddhizmus – Interjú Takács Lászlóval

„A Buddha nem misztifikál. Nagy különbség a brahmanikus korai filozófia között és a buddhizmus között, hogy az előbbiek tele vannak allegóriákkal, vagy nagyon nehezen értelmezhető metaforákkal. A Buddha ezzel nem él. Ő nagyon racionális módon fejti ki a Tant és nagyon plasztikus hasonlatokat hoz. Ahogy ő a Buddha Dharmát tanította, abban szinte biztos, hogy a misztikus elemek nem jelennek meg.”

Hallgatóink kérésére a hinduizmus és buddhizmus különbségeiről és hasonlóságairól kérdeztük Takács Lászlót a Tan Kapuja Buddhista Főiskola alapító tanárát. Többek között megtudhatjuk, hogy vajon miért nem elégítette ki a Buddhát szellemileg az a hinduizmus, amibe született, hogy vajon létezett-e a szkandhák tanítása a hinduizmusban, vagy hogy mit értettek akkoriban vajon az Átman fogalmán és ehhez képest hogyan kell értelmezni az Anátmaváda fogalmát.

Riporter: Bende Zsuzsanna (2023)

Kapcsolódó cikkek:
Buddhizmus és hinduizmus – Beszélgetés Leveles Zoltánnal

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó

Hírek

Küldd el jókívánságaidat a Dalai Lámának!

Tegnap, július 6-án volt Őszentsége, a Dalai Láma 89. születésnapja. Ebből az alkalomból egy videóüzenetben üdvözölte a Tibetben, valamint a száműzetésben élő tibetieket éppúgy, mint