Főoldal > Új év, új élet – Radics József és Szeremley Anett beszélgetése a Holdújév kapcsán

Új év, új élet – Radics József és Szeremley Anett beszélgetése a Holdújév kapcsán

A modern élet és a zen sorozatunkban Radics József és Szeremley Anett beszélgetnek a Holdújév kapcsán keletkezésről és elmúlásról, az újhoz, az újévi fogadalmakhoz és a jóslatokhoz való viszonyulásukról.

Részlet a beszélgetésből:
„…Az ember gondolkodása olyan, élve a hasonlattal, hogy a lemezjátszón a tű a jelen, és az forog a tudatunkban. Mindig csak abban vagyunk, de a gondolkodásunk , az elménk képes arra, hogy akár egy „flashback-et”, vagy akár egy hosszabb távú pillantást csináljon, meg ugyanígy előre pillantást is tud. Maga a jelenlét is egy álmodás, éppen abban a formában, ahogy valaki megéli a valóságát, a vágyait, meg mindenféle pszichés tényezőket beletesz, és annak jóllehet ’full’ semmi köze a valósághoz. Én úgy vagyok vele, ha már egy pici köze van a valósághoz annak, ahogy én átélem a pillanatot akkor már boldog vagyok, hogy nem rugaszkodtam el nagyon. Viszont óhatatlanul, a nyelvben is benne van ez, meg ahogy szocializálódunk, meg ahogy a gondolkodásunk kialakul, a közösségi hálóba ahogy belekerülünk, család, barátok, iskolatársak stb. ott állandóan megy a tervezgetés, hogy kinek mikor lesz a szülinapja, házassági évfordulója, egyéb ünnepei. És hát igazából itt nagyon jól tetten érhető az, hogy az elmének, a gondolatnak (ebben van egy ilyen spiritualitás is) van egy teremtő ereje: hogy ti. itt és itt van egy határ. Holott valójában nincs határ. Ha megnézed közelebbről, az új évnél mi a határ? Nincs ilyen kijelölt hely, de mégis mindenki azt mondja, hogy az van, szóval ezt így hozzuk létre az elménkből és kollektíve persze…”

A műsort Szeremley Anett készítette (2022)

BuddhaFM – Adásban a Tan!
A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az