Főoldal > Új év, új élet – Radics József és Szeremley Anett beszélgetése a Holdújév kapcsán

Új év, új élet – Radics József és Szeremley Anett beszélgetése a Holdújév kapcsán

A modern élet és a zen sorozatunkban Radics József és Szeremley Anett beszélgetnek a Holdújév kapcsán keletkezésről és elmúlásról, az újhoz, az újévi fogadalmakhoz és a jóslatokhoz való viszonyulásukról.

Részlet a beszélgetésből:
„…Az ember gondolkodása olyan, élve a hasonlattal, hogy a lemezjátszón a tű a jelen, és az forog a tudatunkban. Mindig csak abban vagyunk, de a gondolkodásunk , az elménk képes arra, hogy akár egy „flashback-et”, vagy akár egy hosszabb távú pillantást csináljon, meg ugyanígy előre pillantást is tud. Maga a jelenlét is egy álmodás, éppen abban a formában, ahogy valaki megéli a valóságát, a vágyait, meg mindenféle pszichés tényezőket beletesz, és annak jóllehet ’full’ semmi köze a valósághoz. Én úgy vagyok vele, ha már egy pici köze van a valósághoz annak, ahogy én átélem a pillanatot akkor már boldog vagyok, hogy nem rugaszkodtam el nagyon. Viszont óhatatlanul, a nyelvben is benne van ez, meg ahogy szocializálódunk, meg ahogy a gondolkodásunk kialakul, a közösségi hálóba ahogy belekerülünk, család, barátok, iskolatársak stb. ott állandóan megy a tervezgetés, hogy kinek mikor lesz a szülinapja, házassági évfordulója, egyéb ünnepei. És hát igazából itt nagyon jól tetten érhető az, hogy az elmének, a gondolatnak (ebben van egy ilyen spiritualitás is) van egy teremtő ereje: hogy ti. itt és itt van egy határ. Holott valójában nincs határ. Ha megnézed közelebbről, az új évnél mi a határ? Nincs ilyen kijelölt hely, de mégis mindenki azt mondja, hogy az van, szóval ezt így hozzuk létre az elménkből és kollektíve persze…”

A műsort Szeremley Anett készítette (2022)

BuddhaFM – Adásban a Tan!
A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó

Hírek

Küldd el jókívánságaidat a Dalai Lámának!

Tegnap, július 6-án volt Őszentsége, a Dalai Láma 89. születésnapja. Ebből az alkalomból egy videóüzenetben üdvözölte a Tibetben, valamint a száműzetésben élő tibetieket éppúgy, mint