Főoldal > Interjú Dzongszar Jamjang Khyence rinpocsével

Interjú Dzongszar Jamjang Khyence rinpocsével

„… megtehetjük, hogy pusztán szemléljük a szorongást anélkül, hogy válaszok és megoldások után kutatnánk. De még azt sem firtatjuk, hogy miért van jelen, nem ítélkezünk fölötte, hogy jogos-e vagy sem. Ha képesek vagyunk csak rátekinteni és figyelni az aggodalmat és szorongást, amit érzünk, akkor abban a dúsgazdag és kifogyhatatlan kincsestárban fogjuk meglelni, amit „életnek” nevezünk…”

Dzongszár Dzsamjang Khjence Rinpocse arról beszél nekünk ebben az interjúban, hogy mit tehetünk növekvő aggodalmaink és félelmeink megállítása érdekében, és hogy Bhután milyen szerencsés, hogy van egy előrelátó és együttérző uralkodója, aki támogat és irányít ezekben a zavaros időkben.

„Nagyon szomorú és szerencsétlen dolog, hogy annyi életet követelt a koronavírus. De a bizonytalanság, amit teremt az még ijesztőbb és az is, hogy látszólag képtelenek vagyunk tanulni abból, ami történik és más irányba lépni tovább.

New Yorktól Sziliguriig mindenki a gazdaságról beszél, és hogy vissza akarják kapni a szokásos menetrend szerinti régi életüket. Viszont most ez lehetne egy valódi fordulópont a világunkban, ha elég bátrak lennénk ahhoz, hogy ne a szokásos keretek között gondolkodjunk.

Emberemlékezet óta először kék az ég Delhiben és tiszta a levegő, az üvegházhatású gázok kibocsájtása visszaesett, a Gangesz vize megtisztult és más fajok is lehetőséget kaptak a túlélésre és hogy önmaguk legyenek. A statisztikák azt mutatják, hogy ez messze több életet ment meg, mint amennyit a vírus elragad. Szóval ahelyett, hogy a régi gazdaságot indítanánk újra ez lehetne ez egy ritka lehetőség arra, hogy egy másfajta gazdaságot találjunk ki.

Mi egy nagyon kis nemzet vagyunk és egyben nagyon szerencsések is, hogy gondoskodó és odaadó királyunk alatt az adminisztráció megtette, amit kellett és folyamatosan végzi azt az elképesztő munkát, ami megóvja népünket.

De lehet, hogy ez most az utolsó pillanat az olyan nemzetek számára, akik elég nagyok és erősek ahhoz, hogy embert küldjenek a Holdra, a nemzetek számára, akik tényleg nagy változtatásokra képesek, hogy sokkal szerényebbek és kevésbé arrogánsak legyenek, hogy hagyjanak fel világuralmi elképzeléseikkel és csinálják másképp a dolgokat. Lehet, hogy kicsik vagyunk, de a nemzetünk követendő példa lehet egy új irányba. „

Az adás időpontja: 2020. MÁJUS 21., CSÜTÖRTÖK 07:00, péntek 10:00; vasárnap 11:00 hétfő 13:00; kedd 16:00; szerda 20:00

Fordította: Fenyvesi Róbert, elmondják: Koleszár Bazil Péter és Kövesdi László

Kapcsolódó

Hírek

Küldd el jókívánságaidat a Dalai Lámának!

Tegnap, július 6-án volt Őszentsége, a Dalai Láma 89. születésnapja. Ebből az alkalomból egy videóüzenetben üdvözölte a Tibetben, valamint a száműzetésben élő tibetieket éppúgy, mint