Főoldal > Jack Kornfield: A Nemes Nyolcrétű Ösvényről világiaknak – Új tanítóbeszéd-sorozat a BuddhaFM rádióban

Jack Kornfield: A Nemes Nyolcrétű Ösvényről világiaknak – Új tanítóbeszéd-sorozat a BuddhaFM rádióban

Jack Kornfield egykori szerzetes, most buddhista tanító és pszichológus. Nagy mesélő, aki színes történetein keresztül mutatja meg nekünk a buddhista tanítások bölcsességét, a meditáció gyakorlatát és hasznosságát a mindennapi életben. A sorozat első része a helyes szemléletről szól.

„… Van egy másik történet, ami egy idős new yorki asszonyról szól, aki elmegy egy utazási irodába és azt mondja: „Kérem, foglaljon nekem egy utat Tibetbe. Szeretnék találkozni a guruval”. Az utazási iroda dolgozója azt mondja: „Tudja, hosszú az út Tibetig. Lehet, hogy jobban érezné magát Miamiban”. A hölgy azt mondja: „Ragaszkodom hozzá. Menni akarok”. Az idős hölgy tehát megkapja a jegyet, magához veszi a holmiját, felszáll a gépre és elutazik Indiába, megkapja a vízumot és az útlevelet, felszáll a Sikkimbe tartó vonatra, megkapja a belépési engedélyt, felszáll a Tibeti fennsíkra tartó buszra, megérkezik és kiszáll. Mindenki azt kérdezi tőle: „Hová megy?” „Találkoznom kell a guruval”. Azt mondják neki: „Nagyon hosszú az út. Maga egy idős asszony. Fent van a hegyekben”. A hölgy azt válaszolja: „Megyek. Találkoznom kell a guruval”. Azt mondják neki: „Tudja, hogy csak három szót beszélhet vele”. „Nem számít, megyek”. Tehát elindul, felül egy lóra Tibetben, mert ezen a területen nincsenek utak, eljut a hegy lábához, és minden zarándok azt kérdezi: „Hová megy?” Azt válaszolja: „Találkozom a guruval”. Azt mondják neki: „Ne feledje, csak három szót beszélhet vele”. „Tudom, tudom” – mondja a hölgy. Beáll a sorba, feljut és végül elhalad az ajtót őrző őrök előtt, akik azt mondják: „Csak három szó”. A hölgy belép, a guru pedig ott ül a köpenyében, nagy szakállal. Ránéz a hölgyre, a hölgy ránéz a gurura és azt mondja: „Sheldon, gyere haza”.
Viccnek szántam, de az igazság az, hogy… „

Első rész: Helyes szemlélet
Az adás időpontja:  2020-12-09 szerda 07:10; csütörtök 10:10; péntek 13:10; szombat 15:10; dec 14., hétfő 16:10; kedd 20:10

Fordította Rácz-Kiss Andrea, elmondja Kövesdi László

Kapcsolódó