Főoldal > Jurták és kolostorok – Interjú Windhoffer Tímeával, a mongol művészetről

Jurták és kolostorok – Interjú Windhoffer Tímeával, a mongol művészetről

Buddhista szimbólumok, mongol szobrok, népviselet és ajándékok a Kádár-korszakból. Windhoffer Tímeával a Jurták és kolostorok című kiállítás kurátorával, a Hopp Ferenc Ázsia Művészeti Múzeum aktuális tárlatáról, a múzeum mongol gyűjteményéről beszélgetünk legújabb adásunkban. 

A kiállításról a Hopp Ferenc Ázsia Művészeti Múzeum facebook oldalán vagy honlapjukon bővebben is tájékozódhatnak:

“A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum új kiállítása Ligeti Lajos (1902-1987) munkássága és emléke előtt tiszteleg születésének 120. évfordulója alkalmából. Ligeti a magyar orientalisztika egyik legkiemelkedőbb alakja, munkássága megalapozta a magyar orientalisztika, többek között a mongolisztikai kutatások alapjait. 

A Hopp Múzeum megnyitása óta először dedikál önálló kiállítást a Mongol Gyűjteménynek. A nomád életmódot, a mongol hagyományos műveltséget egy mongol jurta enteriőrjét idéző, bejárható installáció formájában ismerheti meg a látogató a hétköznapi élet tárgyai és berendezései – étkészletek, viseletek, ékszerek, játékok, hangszerek – segítségével. A nomád mongol nép hitvilágát, eredeti vallását, a sámánizmust egy sámánkunyhó belseje, a mongol sámánviselet, sámán szertartás kellékeiként szolgáló tárgyak jelenítik meg. A Mongóliában évszázadok óta uralkodó vallásként jelenlévő buddhizmus világába a Cam-tánc kellékei, a fesztiválokon használt applikált thangkák és megforgatható imamalom révén jutunk el. Egy kolostor belsejébe érkezve képet kaphatunk a buddhista panteonról a Mongol Gyűjtemény kiemelkedő darabjain keresztül, valamint a szertartásokon használt tárgyak bemutatásával kerülhetünk közelebb ehhez a rejtélyes közeghez.” 

Riporter: Lapat Dániel (2022)

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó