Főoldal > Könyv és programajánló! Lopön Tenzin Namdak Rinpocse – Bönpo Dzogcsen tanítások

Könyv és programajánló! Lopön Tenzin Namdak Rinpocse – Bönpo Dzogcsen tanítások

Lopön Tenzin Namdak rinpocse – Bönpo Dzogcsen tanítások
Fordította és szerkesztette: Lama John Myrdhin Reynolds Vadzsranátha
 
 
 
Az első kiadás előszava
1991 során a bönpo dzogcsen mester, Lopön Tenzin Namdak rinpocse két alkalommal járt Nyugaton, első alkalommal Európában, másodszor pedig Amerikában, ahol számos dzogcsen-elvonulást vezetett, és nyilvános előadásokat is tartott a bön és a dzogcsen témakörében. Márciusban és áprilisban Lopön Rinpocse meditációs elvonulást vezetett az osztrák Alpokban fekvő, Salzburgtól délre található Bischofshofenben, ahol a dzogcsen gyakorlata volt a fő téma. Pár héttel ezután Rinpocse a bécsi Drikung Kagyü Központban tartott egy előadássorozatot a dzogcsenről. Ezt követően Olaszországba utazott, ahol két visszavonulást vezetett Rómában, majd rövid látogatást tett Toszkánában, Namkhai Norbu Rinpocse elvonulási központjában. Ezután Lopön Angliába utazott, egy Totnes közelében fekvő helyre, majd több előadást tartott Londonban.Később Amszterdamba utazott, ahol június elején egy ötnapos dzogcsen-elvonulást vezetett.
Az olaszországi látogatás kivételével minden eseményen jelen voltam, s a tanítások megszervezésében és néha fordításában segédkeztem.
 

Lopön Tenzin Namdak rinpocse és John Myrdhin Reynolds Vadzsranátha
 
 
Októberben Lopön rinpocse Őszentsége a Dalai Láma és a Tibet Ház meghívására New Yorkba érkezett, hogy részt vegyen a Kálacsakra beavatáson és más, a tibeti újévvel kapcsolatos eseményeken. Lopön volt az első felszólaló a Tanítások a tudat természetéről című délutáni előadás-sorozaton. A devoni visszavonulás során Lopön összeállított ez rövid vázlatot a bönpo-tanításokról, amelyeket a New-Yorki előadásokon használt.
Én a következő címmel fordítottam le ezt a tanítást, amely meg is jelent:
A Jungdrung bön tanításainak sűrített jelentése.
New Yorkban történő tartózkodása során Lopön három további előadást tartott, ahol Európához hasonlóan a tanítások megszervezőjeként tevékenykedtem. A hónap vége felé a Conway Dzogcsen Közösség (tib. Cegyalgar) meghívására Lopön egy hétvégi szemináriumot tartott a nyugat-massachusettsi Amhesrt College-ban. Novemberben ismét csatlakoztam hozzá San Franciscoban, ahol Lopön a Dzogcsen Közösség meghívására ismét egy kétnapos szemináriumot tartott a gurujóga gyakorlatáról. Ezt követően Rinpocse az oregoni Coos Baybe utazott, ahol egy nyolc napon keresztül tartó dzogcsen-visszavonulást vezetett.
Ezen alkalmak során szintén a tanítások megszervezőjeként és tolmácsaként tevékenykedtem, és az előadásokon részletes jegyzeteket készítettem. Ezek a jegyzetek szolgálnak alapul e könyvben a Lopön amerikai tanításait tartalmazó fejezetekhez. Noha Lopön angolul beszélt, számos alkalommal kért meg arra, hogy tibeti szakkifejezéseket angolra fordítsak, vagy bizonyos technikai fogalmakat tisztázzak. Ezeket mind megörökítettem jegyzeteimben.
 
Lopön a félreértések elkerülése végett az egyes előadások után megkért, hogy a jegyzeteim alapján ismételjem el mondandója lényegét. Ezek a kéziratok tehát a közös munkánk eredményeként születtek meg. Az esetleges hibákért azonban egyedül én vállalom a felelősséget. A kéziratokat átnéztem és szerkesztettem, járulékos magyarázatokkal láttam el, s az egyes témák vagy bekezdések öszszefüggővé tétele érdekében néhány mondatot adtam hozzá a szöveghez. A legtöbb esetben nem változtattam Lopön szóban elhangzott nyelvi stílusán, és nem próbáltam az eredeti szöveget irodalmi művé szerkeszteni, hiszen a tanítások ezen gyűjteménye nem a kereskedelmi forgalom, hanem a dzogcsen gyakorlói számára készült.
 
 
 
Dzogcsen és a Mester – a Mester megtalálása John Myrdhin Reynolds Vadzsranátha online élő előadása
2020 szeptember 26-27.
Szervező: Sambhala Tibet Központ
Zoom webcast (szombaton és vasárnap, 14:00-18:00 – szünetekkel)
A tibeti hagyományban a guru jóga gyakorlata, mind a buddhista tantrában, mind dzogcsenben fontos gyakorlat.
A gyakorlat feladata az, hogy integrálja és fenntartsa a spirituális tanítások és gyakorlatok összes közvetítését, amelyet az úton levő ember kapott a jelen életében.
A guru jóga kifejezés szó szerint azt jelenti „egyesülés a Mesterrel”.
Ez a jelentés felveti azt a kérdést, ki és mi valójában a Mester, akit szanszkritul „gurunak”, tibeti nyelven pedig „lámának” neveznek.
Ezt a kérdést, valamint azt, hogy szükséges-e a gyakorlónak részt venni egy ilyen gyakorlatban, és hogyan lehet vele visszaélni gyakorlati szempontból, ezen a szemináriumon vitatjuk meg.
A RÉSZVÉTELHEZ REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!
info és regisztráció: sambhala@tibet.hu martihum@gmail.com 06 70 431 9343
részvételi díj / 12.000 Ft

Kapcsolódó