Főoldal > A kreatív elme – Interjú Szatmáry Ildikó, pszichológussal, buddhista tanítóval

A kreatív elme – Interjú Szatmáry Ildikó, pszichológussal, buddhista tanítóval

Interjú Szatmáry Ildikó pszichológussal, buddhista tanítóval, akivel ezúttal a kreatív gondolkodás szerteágazó témáját járjuk körbe pszichológiai és buddhista szempontból is. Mit jelent a pszichológiában a kreatív gondolkodás? Melyek a kreativitás tényezői? Hogyan függ a kreativitás az érzelmi háttértől, mit jelent a pszichológiában a tehetséggondozás, fejleszthető-e, milyen módszerekkel és meddig a kreativitás?

Miért is foglalkozunk ezzel? Mert olyan kérdésekre is keressük a választ, hogyha a tudat teremti a világot, akkor szükséges-e a kreativitás a megvilágosodáshoz.

Részlet az interjúból:

„…Nekem nagyon sokszor kell különböző dolgokat írnom szakszövegeket, beadandókat, továbbképzéshez anyagokat, számomra aktuálisan éppen száraznak tűnő dolgokat. Ilyenkor van úgy, hogy az ember elakad, elfárad, határidők, egyebek. – Hogy álljon össze az egész? És nagyon sokszor csináltam azt, amit te is megfogalmaztál az előbb, mikor összeszedtem már hozzá mindent, de még nem állt össze, és akkor akár leültem meditálni, vagy relaxálni, mert akkor is el lehet engedni azt a dolgot, ellazíthatom magam, és olyan, mintha így kifújnám a „nem tudom én hova”, mondjuk a kollektív tudattalanba, vagy ebbe a valószínűség terébe, hadd lebegjen… Ilyenkor nekem az a tapasztalásom, hogy a vizualitás is egy kicsit segít, bekapcsolhat, vagy akár az öt érzékszerv, ezzel a lebegő figyelemmel. Elkezd ez az egész olyan nagyon finoman formálódni, lágyan alakulni, és nem konkretizálódik még, hanem az egész olyan nagyon finom, nagyon képlékeny, nagyon megfoghatatlan még, és akkor ezt így hagyni kell. Meg kell neki engedni, hogy ilyen legyen ez az erőtér, nehéz megfogalmazni, mi ez, akár ez egy ilyen szavak előtti állapot, de hagyni kell ezt a lebegést. Ha ez sikerül, akkor még tovább engedem, sétával, pihenéssel, mozgással. És akkor hopssz, egyszer csak összeáll. Mondjuk estére összeáll, és akkor csak úgy jönnek a dolgok, az ember meg, mint egy író-médium csak írja és írja, és írja….Ezzel a lebegő figyelemmel azt gondolom tényleg meg lehet segíteni ezt az alkotó folyamatot…”

Riporter: Szeremley Anett (2022)

 

BuddhaFM – Adásban a Tan!
A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó