Főoldal > LOSAR 2019 – A TIBETI ÚJÉV ÜNNEPSÉGEI BUDAPESTEN ÉS VIDÉKEN

LOSAR 2019 – A TIBETI ÚJÉV ÜNNEPSÉGEI BUDAPESTEN ÉS VIDÉKEN

A Tan Kapuja Buddhista Egyház, A Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség, a Namgyal Momo Tibeti Étkezde és Teázó ünnepsége és ünnep a Zalaszántó-i Béke Sztúpánál

A TAN KAPUJA BUDDHISTA EGYHÁZ (2019. február 4., hétfő, 18:00–21:00)

Szerte a világon minden buddhista közösség, így A Tan Kapuja Buddhista Egyház is megünnepli a holdújév kezdetét, és az ősi hagyományokat megőrizve az elkövetkező (hold)évre előrejelzést, jóslatot ad az ősi orákulumrendszerek segítségével.

Mireisz László a Ji-King, Hollós R. László a nyugati-, Cser Zoltán pedig a kínai asztrológia alapján méri föl az előttünk álló egy évet, a (kínai) ​föld​-​disznó​ évét.

A legendák szerint a Sárga Császár trónra lépése óta számoljuk a kínai újévet, mely egész Ázsiában az év kezdetét jelzi. Az újév napja mindig a nap-kör 315. fokához legközelebb álló újhold, ami azt jelenti, hogy a Nap a Vízöntő jegyében áll és találkozik a Holddal. Ekkor indul el a növényeknél a nedvkeringés, ezért ezt a napot a tavaszkezdet ünnepének is nevezik. Ilyenkor a hagyományok szerint 15 napig ünnepelnek, és ekkor hangzanak el az újévi jóslatok is. A buddhizmusban a Buddha Srávasztíban végrehajtott 15 csodáját ünneplik ekkor.

Az ünnepség szertartással kezdődik, majd rövid szünet után, 1​9.30-tól következik a háromszor félórás jóslat az elkövetkező évről.
Az ünnepség keretein belül fellép A Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola sakuhacsi (japán bambuszfurulya) csapata​​​​​​​.

Minden jelenség az időben kél,
Az idő folytonossága mindent áthat.
Az idő az úr, akinek birtokában van a vadzsra,
Kinek természete a nappal és az éjszaka.
(Kálacsakra-tantra)

Az eseményt élőben követhetik a https://www.tkbe.hu/live oldalon!

Cím: 1098 Budapest Börzsöny utca 11.

 

NAMGYAL MOMO TIBETI ÉTKEZDE ÉS TEÁZÓ (2019. február 5./kedd 16.00-tól)


helyszín/Namgyal Momo Tibeti Étkezde és Teázó
Budapest IX. Bakács tér 9.
Dalai Láma hosszú élet ima
Csö szertartás
barátkozás tibetiekkel
ünneplés – zene/tánc/tibeti ételek és italok/csang

belépő/2000 Ft/korlátlan étel fogysztás

A Sambhala Tibet Központ és a Namgyal Momo közös szervezésében

 

 

 

A MAGYARORSZÁGI KARMA KAGYÜPA BUDDHISTA KÖZÖSSÉG (2019. február 9., szombat, 14:00)

 

Közösségünk az ezer éves tibeti buddhizmus hagyományvonalát követi. Ennek az időszámításnak a lényege az, hogy a Holdhoz igazodik és két ciklus egészíti ki egymást; az egyik a 12 állatjegy, a másik az öt elem és ezek párosítva jelennek meg. Szellemi vezetőnk, Láma Csöpel tanításait figyelembe véve Újévi Ünnepségünk a tibeti szokásokkal megegyezik.

A tibeti naptár szerint idén, a 2146. évet írjuk, ami a Föld Disznó (nőstény) éve.

A tibeti Holdújév alkalmával Tibetben nagy ünnepségeket rendeznek ami tizenöt napig vagy még tovább tarthat. Az Újév első 3 napja a családé – de az ünnepek túlterjeszkednek a házak falain és a szomszédok örömittasan köszöntik egymást: „Tashi Delek”-vel, avagy „Jó Szerencsét!” kívánva.
A Holdújév első napján a tibeti családok monostorokat látogatnak, hogy ünnepelhessék az új évet. A családok kitakarítanak, különleges ételeket készítenek, új ruhát vesznek fel. Az emberek felajánlásokat, füstölőket és borókaágakat visznek, hogy majd helyben meggyújtsák és megtöltsék a levegőt finom illattal. A boldogság hangulata és a reménységé uralkodik a légkörön.

PROGRAM:
10.00-12.00 Láma Csöpel tanítása (ez nem az ünnepség része)
12.00-14.00 Egzotikus tibeti ebéd
14.00 Láma Csöpel könyvajánlója
14.30 Szűcs Hajnal éves asztrológiai előrejelzése
15.15 Kanalas Éva énekel
15.45 Meditatív koncert – Ócs József és barátai zenélnek
16.30 Tombola-húzás
16.40 Tűzszertartás és Milarepa-cog
18.00 Ünnepi filmvetítés

Egyéb program: buddhista kvízjáték tombolával egybekötve

A programváltozás jogát fenntartjuk.

Az ünneplésre szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
A belépés díjtalan.
Kérünk Benneteket, hogy cog (megszentelt ételfelajánlás) felajánláshoz hozzatok magatokkal enni-, innivalót, sütit, kekszet, üdítőt! (kivéve disznóhús)

 

ZALASZÁNTÓI BÉKE SZTÚPA

 

 

Fotó forrása: Tibet Vista

Kapcsolódó