Főoldal > Mestereink, tanítóink gondolatai a karácsonyról

Mestereink, tanítóink gondolatai a karácsonyról

CSER ZOLTÁN

Mind a fény születése, mind pedig a szeretet a Végtelen Fény Buddhájához, Amitábhához kötődik. Ilyenkor jó kívánságokkal szenteljük a megszülető bölcsesség fényét, valamint az adás tökéletességét, a dána páramitát gyakorolhatjuk. A fénnyel a szívünkben kívánni nem más, mint a kívánság bódhicsitta, a szívünkben a fénnyel adni pedig a cselekvés bódhicsittája, ez a kettő vezet a végső bódhicsittához, mely megnyitja a megvilágosodás kapuját.

Jó kívánságokat, jó ajándékozást!

 

CSÖPEL LÁMA

Nálunk a karácsony a csend, a nyugalom és a szeretet ünnepe.

Ugyanezeket kívánom a BuddhaFM hallgatóinak is!

 

MIREISZ LÁSZLÓ

A karácsony számomra a régi magyarok téli napfordulós hagyományát jelenti, amikor a kerecsenreptetés, vagy ahogy a hunok nevezték, a turul szárnyalása a lélekmadár felemelkedését – vagy beemelkedését – szimbolizálta. Maga a szó is a kerecsen szóból származik. A napfordulókori fény születése, amikor is elkezdenek hosszabbodni a nappalok azt a reményt ébreszti fel, hogy a fény fokozatos növekedésével eljuthat az ember a teljes megvilágosodáshoz. Ezt a reményt fejezi ki a Maitréja, az eljövendő Buddha alakja is, amely az intellektuális szeretet módszerével teljesíti be a tökéletes megvilágosodást. Maitréja alakja azért is közel áll hozzám, mert szinte minden hagyományban és vallásban meg van a megfelelője, gondolhatunk itt Mithraszra vagy Messiah-ra. Ezért a téli napforduló környéke a világ minden táján előhozza az emberekből a szellemi felemelkedés, a spirituális fejlődés szükségességét, mégpedig a lélek tiszta természete, a beteljesítő szeretet által. Kívánom mindenkinek, hogy élje át ezen erő ébredését és lássa meg ezt másokban is, hogy ez legyen a világ mozgató és meghatározó ereje.

Békés ünnepeket és szellemiekben gazdag új esztendőt kívánok a BuddhaFM hallgatóinak.

 

PRESSING LAJOS LÍLÁVADZSRA

A karácsonyi időszak számomra a természet ritmusának azt a szakaszát jelenti, amikor a látható visszahúzódik, és teret ad a valóság láthatatlan, tiszta oldalának. Ilyenkor visszatérek a forráshoz: a minden lehetőséggel teli üresség és a szelíd, nem függő szeretet ragyogásába. Oda, ahonnét a világosság — kinek Jézus, kinek Avalókitésvara alakjában — megszületik a világban. Ez az ünnep számomra nem a bevásárlásról, lakomákról és karácsonyi stresszről szól, hanem jobb szeretek ilyenkor visszahúzódni. Gyertyát és füstölőt gyújtok, nézem az ablakon át a ködöt, a havas tájat, a csupasz fákat, s átadom magam a csendes csodálkozásnak.

A Buddha-FM minden hallgatójának áldott, meghitt ünnepnapokat kívánok!

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az

Hírek

Újra gesemákat avattak Bódhgajában

December 4-én, hétfőn avatták fel szerzetesnők egy új csoportját gesemává az indiai Bódhgajában. A csoport hét szerzetesnőből állt, akik így megkapták a tibeti gelug hagyományvonal