Főoldal > Mestereink, tanítóink gondolatai a karácsonyról

Mestereink, tanítóink gondolatai a karácsonyról

CSER ZOLTÁN

Mind a fény születése, mind pedig a szeretet a Végtelen Fény Buddhájához, Amitábhához kötődik. Ilyenkor jó kívánságokkal szenteljük a megszülető bölcsesség fényét, valamint az adás tökéletességét, a dána páramitát gyakorolhatjuk. A fénnyel a szívünkben kívánni nem más, mint a kívánság bódhicsitta, a szívünkben a fénnyel adni pedig a cselekvés bódhicsittája, ez a kettő vezet a végső bódhicsittához, mely megnyitja a megvilágosodás kapuját.

Jó kívánságokat, jó ajándékozást!

 

CSÖPEL LÁMA

Nálunk a karácsony a csend, a nyugalom és a szeretet ünnepe.

Ugyanezeket kívánom a BuddhaFM hallgatóinak is!

 

MIREISZ LÁSZLÓ

A karácsony számomra a régi magyarok téli napfordulós hagyományát jelenti, amikor a kerecsenreptetés, vagy ahogy a hunok nevezték, a turul szárnyalása a lélekmadár felemelkedését – vagy beemelkedését – szimbolizálta. Maga a szó is a kerecsen szóból származik. A napfordulókori fény születése, amikor is elkezdenek hosszabbodni a nappalok azt a reményt ébreszti fel, hogy a fény fokozatos növekedésével eljuthat az ember a teljes megvilágosodáshoz. Ezt a reményt fejezi ki a Maitréja, az eljövendő Buddha alakja is, amely az intellektuális szeretet módszerével teljesíti be a tökéletes megvilágosodást. Maitréja alakja azért is közel áll hozzám, mert szinte minden hagyományban és vallásban meg van a megfelelője, gondolhatunk itt Mithraszra vagy Messiah-ra. Ezért a téli napforduló környéke a világ minden táján előhozza az emberekből a szellemi felemelkedés, a spirituális fejlődés szükségességét, mégpedig a lélek tiszta természete, a beteljesítő szeretet által. Kívánom mindenkinek, hogy élje át ezen erő ébredését és lássa meg ezt másokban is, hogy ez legyen a világ mozgató és meghatározó ereje.

Békés ünnepeket és szellemiekben gazdag új esztendőt kívánok a BuddhaFM hallgatóinak.

 

PRESSING LAJOS LÍLÁVADZSRA

A karácsonyi időszak számomra a természet ritmusának azt a szakaszát jelenti, amikor a látható visszahúzódik, és teret ad a valóság láthatatlan, tiszta oldalának. Ilyenkor visszatérek a forráshoz: a minden lehetőséggel teli üresség és a szelíd, nem függő szeretet ragyogásába. Oda, ahonnét a világosság — kinek Jézus, kinek Avalókitésvara alakjában — megszületik a világban. Ez az ünnep számomra nem a bevásárlásról, lakomákról és karácsonyi stresszről szól, hanem jobb szeretek ilyenkor visszahúzódni. Gyertyát és füstölőt gyújtok, nézem az ablakon át a ködöt, a havas tájat, a csupasz fákat, s átadom magam a csendes csodálkozásnak.

A Buddha-FM minden hallgatójának áldott, meghitt ünnepnapokat kívánok!

Kapcsolódó