Főoldal > Mesterválaszok 7. rész

Mesterválaszok 7. rész

A tíz részes sorozat minden alkalmával elhangzik egy kérdés és öt mesteri válasz. A válaszadók: Cser Zoltán, Csöpel láma, Farkas Pál, Mireisz László, Dr. Pressing Lajos Lílávadzsra

Az első rész kérdése volt: A valóságnak tapasztalt külvilág és a – meditációban is megismerhető – belső világ két külön létbirodalom, vagy a valóság kétféle megtapasztalása?

A második rész kérdése ez volt: Hogyan nyilvánul meg a belső világ a külvilágban? Léteznek-e csodák, amikor a tapasztalt külvilág szövete felfeslik valahol és törvényei egy rövid időre megszűnnek?

A harmadik rész kérdése volt: A Buddha nem állította, hogy nincsenek csodák, de azt sem ajánlotta, hogy bárki törekedjen azokra. Szerinte az igazi csoda a tudat megfordulása. Ez az első lépés a felébredés ösvényén. Mit jelent ez a megfordulás és milyen az a valóság, amire felébredhetünk?

Az ötödik rész kérdése volt: Közös tudat, tár tudat, kincseskamra tudat, álaja vidzsnyána, az univerzális emlékezet. Ehhez adódik hozzá saját tapasztalásunk, individuális emlékezetünk…

A hatodik rész kérdése volt: Meditáció közben érzéseink, gondolataink saját emlékképeink kikapcsolásával”felhozható-e” olyan tudás, nem ebben az életünkben szerzett, nem általunk ismert tapasztalatból származik?

A hetedik rész kérdése: A test és a tudat elválasztható-e egymástól? A tudat teremtő ereje hozza-e létre a testet? A buddhista szövegekben ezek Mára kérdései. Miért? Miért nem érdemes foglalkoznunk ezzel? A szuttákban a válasz általában ezekre a függő keletkezés. Hogyan szolgálhat ez válaszul?

Az adás időpontjai: 2018 június 18. hétfő: 07:10; kedd: 10:10; szerda 13:10; csütörtök 16:10; péntek 20:10; szombat 07:10; vasárnap 20:10

A nyolcadik rész kérdése lesz: Mi a buddhizmus belső tapasztalásokon alapuló, világos, meditációs tapasztalatokban ellenőrizhető válasza a reinkarnációra?

Kapcsolódó