Főoldal > Művészek és a buddhizmus sorozat: Várhelyi Judit ikebana művész

Művészek és a buddhizmus sorozat: Várhelyi Judit ikebana művész

Várhelyi Judit ikebana művésszel beszélget Udvardi Márton a modern ikebanáról, Japánban töltött 2 évtizedéről, mesteréről, Takagi Suizenről, építészetről és sok minden másról.

Az Ikebana eredete

Az ikebana egyaránt köthető az ősi japán shinto vallás természetközeliségéhez és a buddhizmushoz. Az első virágkompozíciók a buddhista liturgia részét alkották; monumentális méretük igazodott a templomtér arányaihoz. A szigorú kompozíciós szabályok, a szimbólumok értelmezése egy titkos tanítás részeként szálltak mesterről tanítványra. Erre utal az ikebana másik megnevezése – kado, a ‘virágok útja’, a kozmikus egység, a belső harmónia felé vezető ösvény. A meditatív cselekvés segít meglátni a világ egységét és megélni a természet és az ember szimbiózisát.

Ikenobó Szenkei, a kiotói Rokkakudo templom főpapja a XV-ik században alapította a mai is működő Ikenobo virágrendező iskolát.

A XIV. században az ikebana széles körben elterjedt az arisztokrácia és a gazdag kereskedők körében, mint az elegáns lakótér egyik elengedhetetlen eleme.

Mára számos ikebana stílus alakult ki; a legismertebbek az Ikenobo, Enshu-, Sogetsu- és Ohara-ryu.

 

Várhelyi Judit weboldala

 

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu
Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó

Hírek

Küldd el jókívánságaidat a Dalai Lámának!

Tegnap, július 6-án volt Őszentsége, a Dalai Láma 89. születésnapja. Ebből az alkalomból egy videóüzenetben üdvözölte a Tibetben, valamint a száműzetésben élő tibetieket éppúgy, mint