Főoldal > Online Vészák ünnepek 2020-ban a nagyvilágban

Online Vészák ünnepek 2020-ban a nagyvilágban

A magyar buddhistákhoz hasonlóan a világ minden táján online videóközvetítések segítségével ünnepelték a Vészákot, a Buddha születésének, megvilágosodásának és távozásának napját, köszönhetően a koronavírus okozta nemzetközi lezárásoknak. Érdekes, hogy a fizikai elválasztottság hogyan hozza össze azokat a virtuális térben, akik normál esetben külön-külön ünnepeltek volna.
A teljesség igénye nélkül összeszedtünk pár linket a visszanézhető megemlékezésekről, ünnepségekről és tanítóbeszédekről. Csak olyan linkeket mellékelünk, amelyek angol nyelvismerettel követhetőek.
Egy hagyományközi videókonferenciát láthatunk alább, amiben mind a három fő buddhista irányzat mesterei képviseltetik magukat világi szervezetek vezetői mellett. Ebben a kétórás videóban többek között Miguel Angel Moratinos, az ENSZ főtitkár-helyettese mellett a tiszteletreméltó Bhikkhu Bódhi, a tiszteletreméltó Khenpo Karma Tenkjong, Cseng Jen Dharma Mester, a tiszteletreméltó Ming Jü, Dr. David Loy és a tiszteletreméltó Valpola Pijánanda mond beszédet vagy tart egy rövid szertartást.
 

 

Bhante Gunaratana, a magyarul is megjelent „Az éber tudatosságról közérthetően” című könyv szerzője, tudós és meditációs mester Vészak jelentőségéről szóló beszéde itt látható:

 

A Thailand Today, a tiszteletreméltó Prof. Dr. Pra Brahmapundittal készült interjúját a thaiföldi helyzetről és az idei Vészakról itt lehet megtekinteni:

 

A buddhizmus mindhárom nagy hagyományvonalának, a théravádának, mahájánának és vadzsrajánának a gyakorlóit egysítő nemzetközi szervezet a Buddhist Fellowship is megemlékezett. Beszédet mond többek között a szervezet elnöke Lim Phang Hong, de a videóban egy rövid beszéd erejéig megjelenik Ácsán Bráhm, a nagyszerű nyugat-ausztráliai théraváda meditációs mester is.

 

A már említett Ácsán Bráhm és jelenleg otthon ülő közösségének önálló megemlékezését a Dhammaloka Buddhist Centerből közvetítették. A szertartás keretében menedékvételre és az öt fogadalom letételére és vezetett meditáción való részvételre is adódott lehetőség. A humoráról és meditációs jártasságáról egyaránt közismert mester rövid életrajzát a Mesterek rovatunkban olvashatjátok.
A szertartás első reggeli része itt:

míg az esti itt:

 

A bhutáni származású vadzsrajána mester és nem mellesleg kiváló filmrendező, Dzongszár Khjence Rinpocse jelenlegi tartózkodási helyéről az indiai Bir városából üzent. Videóinterjújában a bódhicsitta és a bódhiszattva fogadalmak jelentéségét emelte ki a jelenlegi helyzetben:

 

Ebben a rövid videóban egy sri lankai család otthoni megemlékezésébe pillanthatunk be:

A fenti videókon kívül sok másikat is találhattok még a videómegosztókon, jó szörfölést kívánunk!

Összeállította: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó