Főoldal > A Patanjali Jóga-Szútra értelmezése 1. rész: Farkas Attila Márton, a Jóga-Szútra – A Patandzsalinak is nevezett Anantana tanítása a tudat leigázásáról című könyv társszerzője

A Patanjali Jóga-Szútra értelmezése 1. rész: Farkas Attila Márton, a Jóga-Szútra – A Patandzsalinak is nevezett Anantana tanítása a tudat leigázásáról című könyv társszerzője

“Patandzsali Jóga-szútrája nem „jógakönyv”, hanem a spiritualitás vallások és kultúrák feletti, egyetemes összefoglalója. Továbbá meditációs szöveg, nem puszta leírás. 30 év után újra fordítva megpróbáltunk egyfajta „klasszikus” egzegetikai művet alkotni, melyben a szövegfejtés legtöbb eszközét alkalmaztuk: filológiai analízist, etimologizációt, hermeneutikai fejtegetést, más tanításokkal való összevetést, irodalmi párhuzamot.

Közöljük a mű eredeti, szanszkrit szövegét is, hogy a mellékelt nyelvtani útmutatások segítségével akár saját értelmezésekre, megfejtésekre is vállalkozhasson a merészebb olvasó. A buddhizmus iránti elkötelezettségünk miatt régi buddhista rendi neveinket tüntettük fel.”

Patanjali Jóga-szútrái a hindu és buddhista hagyományok számára is alapvető ősi tudást feltáró szöveg. Filozófiai, meditációs, pszichológiai, spirituális tanításokat egyaránt tartalmaz. Az elmúlt években magyarul is megjelent fordítások, kommentárok alapján beszélgetünk ebben a riport-sorozatban.

Első interjúalanyunk, Farkas Attila Márton, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára. Tenigl-Takács Lászlóval társszerzője a Tan Kapuja kiadó Kelet Kincsei sorozatának első részében megjelent Jóga-Szútra – A Patandzsalinak is nevezett Anantana tanítása a tudat leigázásáról című könyvnek. 

Riporter: Lapat Dániel (2022)

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó