Főoldal > Programajánló! A Buddhista Vipassana Társaság október 10-i nyílt napja

Programajánló! A Buddhista Vipassana Társaság október 10-i nyílt napja

A Buddhista Vipassana Társaság idén ünnepli 20 éves fennállását, működését. Ebből az alkalomból október 10-én nyílt napot rendeznek, ahol megismerkedhetnek az érdeklődök a tudatosság fejlesztésének lehetséges tradícionális, modern és tudományos módozataival. Az eseményhez online is lehet csatlakozni. (www.vipassana.hu)

Tóth Andrea Beátával, a társaság egyik alapítójával Bende Zsuzsanna beszélget.

Az adás időpontja: 2020 október 5. hétfő 09:30; kedd 12:30; szerda 15:30; csütörtök 18:30; péntek 22:30; szombat 09:30; vasárnap 22:30

 

Nyitott Nap A vipassana meditáció új útjain

 

2020. október 10., szombat | ONLINE + OFFLINE @ Budapest VI., Hilton Garden Inn

Nincs egyetlen jó megoldás, és mindannyiunknak megvan a magunk útja. Az útjaink azonban keresztezik egymást, összefonódnak, ezer ponton kapcsolódunk és hatással vagyunk egymásra – tudatosan és tudattalanul egyaránt.

 Az idén 20 éves Buddhista Vipassana Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő Nyitott Napon szabadon kísérletezhetsz különböző meditációs technikákkal, miközben a belső és külső kapcsolódásaidat is megfigyelheted.

Kapcsold össze az elméletet a gyakorlattal, a tudományt a spiritualitással, a belsőt a külsővel, és nézd meg, mi mindenre tudod használni a meditációs praxist az életedben!

 

 Regisztrálj most >>>      

https://forms.gle/yhaAdJ4vc73rCuRZ9

 


 

Fókuszban a kapcsolódás

Amikor követ dobsz a folyóba nem sok hatása lesz. A folyó megállíthatatlanul folyik tovább, szinte észre sem veszi a változást. A természete az áramlás, rohanás, kuszaság, befogad, kikerül, átad, lemorzsol. Megy és teszi a dolgát. Soha meg nem áll.  

De amikor ugyanazt a követ a tóba dobod, akkor a tükörsima víztükör lágy hullámzásba kezd. A tó nemcsak befogadja a követ, hanem követi minden mozdulatát köröket kirajzolva, egészen addig, amíg az utolsó hullám is eléri a partot.

A gondolatok, mint a folyó. Sodrása magával ragadhat minket. Hol az egyik hullámba, hol a másikba kapaszkodunk, hánykolódunk, sodródunk. Ahogyan gondolkozunk, úgy is érzünk és afféleképpen is cselekszünk. Futunk, rohanunk, megállunk, megpihenünk, kiáradunk, elcsendesedünk.

Megfigyelted már, hogy…? Tovább a blogba

 


 

MIKOR?
2020. október 10., szombat, 9:00 – 17:00

 

HOL?

Hilton Garden Inn, 1065 Budapest, Lázár u. 11-13.

 

ONLINE

Nem tudsz eljönni? Csatlakozhatsz online is!

 


 

Tervezett program

Előadóinkkal, programvezetőinkkel még egyeztetünk a részletekről, a változtatás jogát fenntartjuk

 

08:30 Érkezés 

Szeretettel fogadunk

 

09:00 Alaphang – Tóth Andrea Beáta 

Közös meditáció

 

09:30 Minden egy – Bevezető előadások

Frank Zsófia, Palacskó András és Csurgai Zs. Kunigunda előadásai. 

A vipassana, a kvantumszemlélet, és a sámán technikák integrációs lehetőségei – a tradíció és a tudomány találkozása (részletekért görgess lejjebb)

 

11:00  Rövid szünet

 

11:30 Workshopok – 3 teremben párhuzamosan

 

1. terem: A belső erő megtalálása a meditáción keresztül | Meditáció vagy önismeret? Elég-e önmagában meditációs gyakorlatot folytatni, és az megfelel-e az önismeretnek, vagy szükség van más módszereket is használni a tudatfejlődéshez? – Tóth Andrea Beáta

 

2. terem: Tudat és tudatosság: a felébredés, a spirituális fejlődés útja és a felnövés, az egészséges mentális változás útjai nagyon összetartoznak. Buddhista dharma tanítóként, meditációs tanárként és az integrál pszichológiát alkalmazó segítő munkámban is jól látható, hogy a meditációs technikák és a pszichológiai módszertanok határai hol húzódnak. Hogyan fejlődjünk mindkettőben? Milyen technikák segítenek ebben? Milyen konkrét teendőink vannak? – dr. Czike Klára

 

3. terem:  Fáj, szenvedek, nagyon rossz.

Meditáció alapú fájdalomkezelés, avagy “Dukkha, a nagy tanítómester”. A Vipassana szemlélet (erőfeszítés, elcsendesedés, nyugodt éber figyelem és a hozzá kapcsolódó elemző készség) megjelenése a fájdalomkezelésben. – Szekeres Tamás

 

13:00  Ebédszünet

 

14:00 Workshopok – 3 teremben párhuzamosan

 

1. terem: Szamatha-Vipasszaná meditáció Bhante Vimalaramsi tanításai alapján. Út a Nibbánába az éber dzshánákon keresztül, Mettá és Megbocsátás meditációs gyakorlatok segítségével. Fókuszban az ellazítás és elengedés. – Berár Gábor

 

2. terem: A tudat kifejeződése a mozgó testben, mozgásgyakorlat. “Az elme olyan, mint a szél. A test olyan, mint a homok. Ha tudni akarod, hogyan fúj a szél, akkor tekints a homokra.” (Bonnie Brainbridge Cohen) – Szecskó Mona

 

3. terem: Buddha a dialógusban: tudatosság szervezeti szinten – Agócs Balázs Márton

 

15:30 Rövid szünet

 

16:00 Új irányok

Kerekasztal beszélgetés: Integrálható technikák a vipassana új útjain

 

16:30 Visszhang

Közös meditáció

 

17:00 Búcsúzás
Mosollyal engedünk el

 


 

Mi már visszaszámolunk 

 


 

Velü(n)k találkozhatsz

 

Szekeres Tamás 

Dr. Czike Klára

Agócs Balázs Márton

Szecskó Mona

Berár Gábor

Csurgai Zs Kunigunda

Buddha   

Tóth Andrea Beáta

Frank Zsófia

Palacskó András
 


Szponzorálnád rendezvényünket? 

Várjuk jelentkezésed

www.vipassana.hu/kapcsolat

 


 

Mire számíthatsz?

Tervezett programjainkról, előadóinkról részletesebben

 

Szecskó Mona

A tudat kifejeződése a mozgó testben, workshop 14:00-től, 2. terem

 

“Az elme olyan, mint a szél. A test, olyan, mint a homok. Ha tudni akarod, hogyan fúj a szél, akkor tekints a homokra. – Bonnie Brainbridge Cohen

2010-ben kezdtem különféle mozgásformákban elmélyülni, gyakorolni és tanítani. A vipassana meditációs gyakorlás hatására 2014. évtől kezdve mindenféle mozgásforma és mozdulat új szemléletet kapott. Foglalkozom jógával, kontakt tánccal, inspirálva a BMC, SRT által.

A vipassana ad alapot arra, hogy a tudat mozgása, érzelmek keletkezése, elemek megfigyelhetővé váljanak, az egészet részekre bontsuk, majd újra integráljuk, megfigyeljük a szándék kifejeződését, a gondolatokat, a képek szerepét, csontokat, izmokat, kapcsolódásokat, az áramlást, folyamatos változást és megértsük, tapasztaljuk hogyan teremtjük a valóságot, azáltal, ahogyan a test követi a tudat mozgását.

 

Várlak szeretettel,

Mona

 

 

 

 

Tóth Andrea Beáta

A belső erő megtalálása a meditációs gyakorlatban. Workshop 11.30. 

1. terem

A mindennapokban gyakran hiányzik az életünkből a biztonságérzet, koncentrált jelenlét, önbizalom, elszánt törekvés és tiszta célok. Az életünk nem úgy alakul, ahogy mélyen szeretnénk és a testünkkel sem vagyunk elégedettek. A kapcsolataink bizonytalanok és sokszor fájdalmasak.

Hogy tud ebben a kaotikus, nehézségekkel, szenvedésekkel teli világban segíteni a meditáció? Elég csak meditálni, vagy más terápiás és önismereti munkára is szükségünk van? Mire jó egy elvonulás? Hogyan juthatok el  a belső erőmhöz a meditáción, elvonuláson keresztül?

Közös meditációs keresztül tapasztaljuk meg a belső erő megjelenését a testben és a tudatban. 

 

 

 

dr. Czike Klára

Tudat és tudatosság, workshop 11:30-tól, 2. Terem

 

Nem kizárt, hogy valaki meditációs gyakorlóként mentális problémákkal, feldolgozatlan traumákkal is fejlődni tud a meditációval (meg tud világosodni), de ennek az esélye minimális.

Saját gyakorlói és meditációs tanári tapasztalataim szerint sokan úgy találkoznak a felébredéshez vezető gyakorlással, hogy nincs ezt megelőzően önismereti munkájuk, magát a meditációt szánják annak, így nagyon lassan tudnak haladni a tudat lecsendesítését célzó vagy belátásokhoz juttató technikákkal. Sokszor ezek a gyakorlók kudarcként élik meg a meditációt, mert nem segít depressziójukon, nem csökkenti ígért módon a stresszt vagy más szenvedésteli állapotokat. Többen próbálgatják egy ideig, aztán feladják a meditációs munkát. Ugyanakkor sok olyan gyakorlót is látok, akik párhuzamosan használják a nyugati és a keleti módszereket, vagy akik sok évnyi önismereti munka után következő lépésként találnak rá a meditációra. Feltételezésem, hogy ők hatékonyabban tudnak haladni az éntelenség, a mulandóság és a szenvedésteliség belátását illetően, és látható változások jelentkeznek az életükben. Egy rövid meditáció és az elméleti bevezető után közösen vitatjuk meg ezt a kérdést, osztjuk meg a tapasztalatokat.

 

Frank Zsófia

Egó és meditáció, téridő és kvantumugrás – Mit tehetünk egy élhető jelenért és jövőért?, Minden egy 10:00-től

 

Frank Zsófia vagyok, nyugdíjas természetgyógyász. 1974-77 között összehasonlító vallástörténetet hallgattam a Buddhista Misszió Kőrösi Csoma Sándor Intézetében, itt ismerkedtem meg a buddhizmus tanításaival.

Miután éveken keresztül tanulmányoztam a keleti és a nyugati meditációt, vizualizációt, valamint a holisztikus gyógyászat egyes ágait különböző külföldi meditációs és jóga központokban, elkezdtem rendszeresen meditálni.

Mostanában a test-lélek összefüggéseket, köztük a szív tudatosságát és az agy-szív koherenciát tanulmányozom a gyógyászatban és a napi életben, valamint az ún. sámánizmus élet- és Földszereteten alapuló szemléletét.

 

Palacskó András

Bevezető előadások, Minden egy 10:00-től

 

Lester, a manhattani Buddha – egy haldokló üzletember – szembenézett az élet értelmével, felfedezte magában Buddha tanításainak az alapjait és meg is valósította azokat.

 

Erre alapozva a modern korunknak megfelelően igyekezett a lehetőségeket megosztani a környezetével. Tanítványai tovább vitték, ki milyen színezettel volt erre képes. (David R. Hawkins, Hale Dwoskin-The Sedona method, Larry Crane-Release technique)  

 

Palacskó András többször járt Sedonában, Hale Dwoskinnál, és a Sedona módszer facilitátora lett, valamint a Buddhista főiskolán tanult. Ő mutatja meg a módszer lényegét. 

 

Berár Gábor

Szamatha-Vipasszaná meditáció, workshop 14:00-től, 1. terem

 

Több, mint 10 év Mahasi féle vipassana gyakorlás után találtam rá Bhante Vimalaramsi, egy amerikai szerzetes tanításaira, aki a Szutták alapján átalakította a hagyományos burmai gyakorlatokat. Két éve gyakorlom az általa kifejlesztett TWIM vagy Szamatha-Vipasszaná meditációt, és ennek a módszernek az alapelveit szeretném megmutatni az érdeklődőknek. 

Amiről szó lesz:

  • A 6 lépéses gyakorlat (vedd észre, engedd el, lazítsd el, mosolyogj, térj vissza, ismételd)
  • A meditáció tárgya a Bráhmavihárák (szerető-kedvesség, együttérzés, öröm, egykedvűség)
  • Az éber dzshánák
  • A függő keletkezés
  • Járó meditáció
  • Helyes életmód, fogadalmak

 

Csurgai Zs. Kunigunda

Bevezető előadások, Minden egy 10:00-től

 

Életfeladat, életcél, életszerelem

Harmónia és tudatosság a mindennapokban, lehetőleg spontán & őszintén

Avagy: “Az egyetlen dolog, ami biztos, az a halál. A halál pillanata nem biztos. Hogyan éljek?” zen koan

 


 

Minden érzékszervre hatunk

A Nyitott Napon közelről szemügyre veheted Alkotóink csodás munkáit is

 

Németh Detti

Nefrin Farkas Dávid

Gedeon Irén

Katona Berta

Varga Ferenc

Lőrinc Réka

Bassa Judit

Telek-Farkas Nóra

 

Buddhista gyerekek rajzai

 


 

Részvételi díj: 4.000 Ft 

Egységesen, online és offline részvétel esetén is. Ez az ár tartalmazza továbbá a helyszínen a rövid szünetekben felszolgált frissítőket és süteményt is. 

Október 2-áig választható 3 fogásos vegetáriánus/nem vegetáriánus ebéd plusz 5000 Ft-ért – a finomságokról a regisztrációs formban olvashatsz részleteket. 

 

Alapítványunk örömmel fogad ennél nagyobb egyszeri vagy rendszeres támogatást is. A Buddhista Vipassana Alapítvány bankszámla száma, amelyre a részvételi díj (és opcionálisan a választott ebéd díja) mellett a felajánlásodat is köszönettel fogadjuk: Magnet Bank 16200209-17067278

 

 Regisztrálj most >>>

https://forms.gle/yhaAdJ4vc73rCuRZ9

 

FONTOS: Kérjük, az utalást legkésőbb szept. 30-ig tedd meg, és a közleménybe írd be: Nyitott Nap. Köszönjük! <3 

 

ÚJ INFÓ: Részvételi díjadat a helyszínen is lehetőséged lesz kifizetni készpénzben, ám így nem tudjuk neked garantálni, hogy jutni fog számodra is elég frissítő a szünetekben, és csak az első 80 résztvevőt tudjuk majd fogadni a helyszínen. 

 


 

OFFLINE FACEBOOK EVENT:

www.facebook.com/events/1393999170805437

 

ONLINE FACEBOOK EVENT:

www.facebook.com/events/1494700550726407

 

TARTS VELÜNK A FACEBOOKON IS!

www.facebook.com/vipassana.hu/

INSTAGRAM:

www.instagram.com/vipassana.hu/

 

WEBOLDALUNK:

www.vipassana.hu

 


 

Szeretettel várunk!

www.vipassana.hu

Kapcsolódó