Főoldal > Programajánló: Virágok útján 花のあり方 Ikebana kiállítás – Beszélgetés Várhelyi Judittal

Programajánló: Virágok útján 花のあり方 Ikebana kiállítás – Beszélgetés Várhelyi Judittal

Programajánló – Virágok útján 花のあり方 Ikebana kiállítás – Beszélgetés Várhelyi Judittal

Riporter: Udvardi Márton (2023)

A falevelek őszi színváltása, a természet utolsó, vörös és aranysárga fellángolása ősidőktől fogva vonzza a Japánokat. A ‘koyo’ szezon egyben a tavasznyitó cseresznyevirágzás, a sakura-ünnep párja.

A színes, őszi levél a harmónia, az elmélyedés és a kitartás szimbóluma, ami elengedhetetlen a közelgő télhez. A füvészkerti ginkgo- és juharfák őszi színváltása ihlette a ‘Virágok útján’ ikebana kiállítást.

Az ikebana hagyományos, japán virágművészet. Az európai gyakorlattól eltérően, színek és tömeg helyett ecsetvonásszerű vonalakkal és üres térrel dolgozik; szimmetria helyett dinamikus egyensúlyban tartott aszimmetria jellemzi. Színeiben visszafogott, a növényeket nagy fantáziával kezeli és általában kevés anyaggal ér el erős hatást. Egyaránt köthető az ősi japán shinto vallás természetközeliségéhez és a buddhizmushoz.

A kiállításon bemutatkozó alkotók más-más kultúrában nevelkedtek, de összeköti őket a természet, a virágok szeretete. Mindhárman küldetésüknek érzik, hogy munkájukon keresztül minél többen megismerjék a ‘virágok útját’.

Facebook esemény

A Füvészkert leírása

Az alkotó weboldala

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu
Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó

Hírek

Küldd el jókívánságaidat a Dalai Lámának!

Tegnap, július 6-án volt Őszentsége, a Dalai Láma 89. születésnapja. Ebből az alkalomból egy videóüzenetben üdvözölte a Tibetben, valamint a száműzetésben élő tibetieket éppúgy, mint