Főoldal > Társadalmi dilemma Karsai Gáborral

Társadalmi dilemma Karsai Gáborral

Karsai Gábor gondolatait ismerhetik meg a rádióhallgatók a Társadalmi dilemma című film által felvetett problémákról. A Társadalmi dilemma egy amerikai dokumentumfilm a közösségi média térhódításáról, annak hatásairól egyéni és társadalmi szinten. A témát buddhista szemszögből próbáljuk körüljárni A Tan Kapuja Buddhista Főiskola rektorával.

„Ahelyett, hogy engem figyelnének meg ezek a rendszerek, figyeljem meg saját magamat. Legyek nyitott minden eshetőségre és ne engedjem bezárulni magamat egy dogmába. Ez az egyetlen, amit lehet tenni egyénileg, és hosszú távon ez majd közösségi felismeréssé válik… … meg mintaadással. Tehát megpróbálni kilépni a saját buborékunk komfortzónájából és párbeszédbe elegyedni a többi buborékkal. Rávilágítani a kérdőjeleire annak a hitrendszernek adott esetben. Szeretetteljesen, kedvesen, akár a buddhista elvek mentén, az együttérzést, a mettát gyakorolva, nem feladva azt a küzdelmet, hogy megértsük a másikat és a másik megértsen bennünket. Nem feladva a diskurzus igényét…”

 

„Ezzel szerintem meg fogunk még küzdeni társadalomként a következő 10-20 évben, hogy a most felnövő nemzedéknek milyen tartós károsodása születik ebből. Változatlanul azt mondom, hogy az egyetlen mód az, ha abban segítjük a gyerekeinket, hogy legyen saját önálló véleményük és elképzelésük, önértékelésük önmagukról, ami akkor is megállja a helyét, ha azt egyébként nem igazolja vissza sem a társadalom, sem a közösségi média, se semmilyen más buborék. Nem az a válasz, hogy keressék meg a saját buborékjukat, mert abban ugyanúgy hamis, téves és manipulált önképük fog kialakulni, hanem a hétköznapok zsenge, gyengéd történéseiben kellene valahol megtalálniuk magukban az értéket és azzal megelégedni. Hogy az több, mint elég. Az a minden. Ez egy nagy feladat nevelőként, szülőként. Biztos vagyok benne, hogy egy nemzedéknyi élet is el fog telni, mire ezzel megküzdünk.”

Riporter: Horváth M. Zsófia (2020)

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

 

Kapcsolódó