Főoldal > Tiszta Tudat sztúpa épült Budapesten

Tiszta Tudat sztúpa épült Budapesten

Holdújév (2019.02.04.) napján jelölte ki a sztúpa pontos helyét és szentelte fel a területet Mireisz László az egyház elnöke és Cser Zoltán az egyház igazgatója. A Tan Kapuja Buddhista Főiskola kertjében helyet kapó sztúpa, vagyis a buddhizmus szent építményének munkálatai ezután szinte azonnal meg is kezdődtek. A sztúpa terveit Dobosy Antal, A Tan Kapuja Zen Közösség apátja készítette és az méreteiben és formájában a szintén A Tan Kapujához tartozó bükkmogyorósdi Uszó Buddhista Oktatási, Kulturális és Elvonulási Központ kertjében található A Nyugati Tanítvány Sztúpához hasonlatos. A sztúpa építője többek között Berhidai Tamás volt.
A sztúpában lévő ereklyék elhelyezésére 2019.04.18-án került sor Mireisz László részvételével, melyet aztán a sztúpa középső kamrájának lezárása követett.
A mongol buddhizmusról szóló budapesti konferencián részt vevő, Gandan kolostor szerzetesei egy csodaszép szertartás keretében megszentelték az épülő Tiszta Tudat Sztúpát.

Magyarország legújabb és egyben Budapest első, szabadon látogatható buddhista szenthelyének avatási ünnepségére A Tan Kapuja Vészák-ünnepségén került sor, 2019. május 18-án. A sztúpa mindenki számára szabadon látogatható! Váljon minden lény javára!

A sztúpáról, nevének jelentéséről, elkészülésének körülményeiről, készítőiről Mireisz László mesél.

Az adás időpontja: 2019 július 5., péntek 07:00; szombat 20:00; vasárnap 11:00; július 8., hétfő 10:00; kedd 13:00; szerda 16:00; csütörtök 20:00

 

Képgaléria

Kapcsolódó