Főoldal > Új sorozat indul Dobosy Antal zen tanítóval! Kóanok jegyzetekkel, tanítással és kifejtéssel

Új sorozat indul Dobosy Antal zen tanítóval! Kóanok jegyzetekkel, tanítással és kifejtéssel

ZENAKADÉMIA

Dobosy Antal: A Nincs-kapu

A zen buddhizmus klasszikus kóangyűjteménye jegyzetekkel, tanítással és kifejtéssel

1. rész: Dzsósú nincs-je

Elmondja: Dobosy Antal

„Egy zen szöveg, amilyen a kóan is, tulajdonképpen üzenetet hordoz, de ez az üzenet semmiképpen sem azonos azzal, amit közvetlenül az első benyomások alapján mondani lehet róla. Az, aki nem avatott, ha mégoly figyelmesen olvassa is végig ezeket a szövegeket, valószínűleg nagyon keveset fog megérteni a zen buddhizmus tanításainak lényegéből. Ez a lényeg pedig, mint ahogy azt a zen hangsúlyozza, az ember igazi természetének meglátása önmagunk közvetlen tapasztalása, önmagunk megértése. Márpedig ez a tapasztalat nem szerezhető meg szavak segítségével, nem vehető át másoktól. Mégis a kóan elsődleges feladata, hogy közvetítőül szolgáljon, amin keresztül ezt a megértést el lehet érni.

A kóan tulajdonképpen paradoxon és egy kutatási téma, mely gyakran első látásra rendkívül makacs és megoldhatatlan feladatnak tűnik, mégis a választ magának a tanulónak kell megtalálni…”

„…A Nincs-kapu első első történetét, „Dzsósú Nincs-jé”-t, igen gyakran adják fel kezdő tanítványnak, olyannak, aki már bizonyos előremenetelt tanúsított a gondolatok irányításában, és már végzett bizonyos előgyakorlatokat, mint amilyen például a légzés szabályozása…”

Tartsanak velünk e szellemi kalandban!

Az adás és ismétléseinek időpontja: 2018 március 5-én hétfőn 09:00; 6-án kedden 12.00, 7-én szerdán 15:00, 8-án csütörtökön 18:00, 9-én pénteken 22:00, 10-én szombaton 09:00, 11-én vasárnap 22:00

 

 

 

Kapcsolódó