Főoldal > Újracsomagolt túrázás vagy művészi szintre emelt jelenlét? – Beszélgetés Csinálos János erdőfürdő-vezetővel

Újracsomagolt túrázás vagy művészi szintre emelt jelenlét? – Beszélgetés Csinálos János erdőfürdő-vezetővel

„Sokan azt gondolják, amikor az erdőfürdő szót hallják, hogy tulajdonképpen egy újracsomagolt túrázás, kirándulás. Szerintem azért gondolják, mert kevés információval rendelkeznek erről a dologról. Abban különbözik a túrázástól, hogy ez nem teljesítmény. Nem azért megyünk, hogy minél hosszabb távot tegyünk meg, vagy hogy megtaláljuk a legszebb kilátást, hanem maga az út a fontos – mint az élet sok más területén – és hogy az út során, a gyakorlatok végzése közben, ott az adott pillanatban észrevegyük, hogy abból a helyzetből, abból a körülményből, hogyan tudjuk a legjobbat kihozni. Hogyan tudunk csatlakozni a jelenhez és a körülöttünk lévő dolgokhoz.”

„Ami nagyon nagy élmény volt nekem az egyik séta során – pedig már korábban is hallottam, megtapasztaltam, rácsodálkoztam –, hogy a szélnek is tud egy olyan játékos megnyilvánulása lenni, hogy fúj a szél, de csak egy nagyon picit. Erdőben vagy és ahogy haladsz, minden fánál más a szélnek a hangja, mert más a levélméret, más a fa lombjának a sűrűsége, sok minden. Ettől ugyanaz a szél, miközben te haladsz, másképp csapódik le a fákon keresztül. Másképp jön vissza a hangja. Ennek a felismerése, megtapasztalása lenyűgözött.”

Csinálos János több mint húsz éve a buddhista tanok követője, a meditáció elkötelezett híve. Hét éve aktívan gyakorolja a Kum-Nye tibeti jógát, mellette rendszeresen túrázik. Az eddig szerzett tapasztalatokból merítve segíteni tud másoknak, hogy intenzívebben megtapasztalják a Sinrin-joku pozitív hatását.

Riporter: Horváth M. Zsófia

Az adás és az ismétlések időpontja:

2021-11-25 07:53
2021-11-26 10:53
2021-11-28 07:53
2021-11-29 13:53
2021-11-30 16:53
2021-12-01 20:53

Csinálos János honlapja: www.erdofurdo.hu

Kapcsolódó