Főoldal > A théraváda buddhizmus hatása a modern pszichológiára – Interjú dr. Czike Klárával

A théraváda buddhizmus hatása a modern pszichológiára – Interjú dr. Czike Klárával

“A keletről felszabadult, ránk szabadult tanítások olyan szempontból is nagyon jók, hogy összemixelik ezt a nyugati-keleti különállását, és nyilván nem véletlen, hogy a pszichológia itt fejlődött ki és jutott el magasságokba. Ezek a magasságok ténylegesen tudnak a hétköznapi ember életminőségén segíteni. És az sem véletlen, hogy a buddhizmus idejön, és aztán megy vissza keletre. Van egy kis játék ebben, hogy hogyan találtak egymásra olyan irányzatok, amelyeket korábban elképzelhetetlen volt, hogy egy lapon emlegessünk. Ma pedig már egy emberen belül is meg tud jelenni.”

A vallás és a pszichológia kapcsolatáról készülő sorozatunk vendége dr. Czike Klára a Pandita Meditációs Központ vezetője. Szociológusként, coachként pszichoterápiás technikákat ötvöz ősi buddhista módszerekkel. Arról beszélgetünk, hogyan hat egymásra a modern pszichológia és a théraváda buddhizmus hagyománya.

12 éve gyakorol és alkalmaz samatha, vipassanā és mettā meditációs technikákat, közel 7 éve vezet elvonulásokat, meditációs gyakorlásokat. Tanítója Tiszteletreméltó Dhammasami. A Nyitott Tudat Buddhista Közösség vezetője. Buddhista tanítóként mesterszakon szerzett diplomát A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán.

Riporter: Lapat Dániel (2022)

BuddhaFM – Adásban a Tan!
A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

 

Kapcsolódó